Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικό «ναι» υπό όρους στην αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας

Η Ελλάδα δεν διαφωνεί με την ιδέα τροποποίησης του συμφώνου σταθερότητας, απορρίπτει όμως τις Γαλλογερμανικές προτάσεις για δρακόντειες κυρώσεις εις βάρος των κρατών που το παραβιάζουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης για το ζήτημα συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες.


"Οι κυρώσεις και η αφαίρεση ψήφου από κράτος - μέλος δεν είναι δημοκρατικά αποδεκτές", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μπαίνοντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σε ότι αφορά στις κυρώσεις, σημείωσε πως "υπάρχουν ήδη στη συνθήκη, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου επειδή υπονομεύει τη βούληση των πολιτών μας και των λαών".

"Δεν έχουμε κατ' αρχήν αντίρρηση για την αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας. Πρέπει όμως να μελετήσουμε ένα μηχανισμό που σέβεται και την αυτονομία των κρατών", πρόσθεσε.

"Θέλουμε έναν ισχυρό μηχανισμό που να βάζει όμως και την αναπτυξιακή διάσταση, αλλά και την προστασία των εργαζομένων", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα ελληνικά ζητήματα, επέμεινε στις θέσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε. "Η χώρα χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του λαού. Η δική μας η βούληση είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές", είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Δήλωση στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν. "Στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετική δουλειά από τον πρωθυπουργό και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του για την έξοδο από την κρίση", ανέφερε.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. "Ο ελληνικός λαός πιστεύει και επιθυμεί αυτή την επιλογή και υποστηρίζει μια σταθερή πορεία, ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να εξέλθουν από την ύφεση και την κρίση", συμπλήρωσε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com