Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ανεβάζει ρολά η Ενιαία Αρχή Πληρωμής

Από τον νέο φορέα θα λάβουν την μισθοδοσία του Δεκεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα πληρωμής δημοσίων υπαλλήλων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.)


Μέσω του νέου φορέα, θα μισθοδοτούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και σε λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "οι μισθολογικές αμοιβές για περισσότερους από 200.000 αμειβόμενους του Δημοσίου καταβάλλονται και καταγράφονται, για πρώτη φορά, σε κεντρική, ηλεκτρονική βάση δεδομένων, επιτρέποντας τον έλεγχο, την επεξεργασία και την ανάλυση στοιχείων σχετικά με το ύψος και την δομή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σήμερα αμείβονται μέσω ΕΑΠ 202.025 άτομα, εκ των οποίων οι οι 5.536 δεν έχουν απογραφεί, δηλαδή το 2,7%.

Όσοι δικαιολογήσουν το γεγονός της μη απογραφής τους, θα μπορέσουν να απογραφούν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Α.Π. θα σταματήσει την καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Για τις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν καταβληθεί αμοιβές και αποζημιώσεις κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει την επιστροφή των αναλογούντων ποσών και θα κινήσει κάθε σχετική διοικητική έρευνα και νομική διαδικασία.



Με την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχή Πληρωμής:

• επιτυγχάνεται ο ακριβής προσδιορισμός των δαπανών που αφορούν στη μισθοδοσία του δημοσίου τομέα γενικά,

• δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων και διευκολύνεται ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της εκάστοτε εισοδηματικής πολιτικής,

• διασφαλίζεται η διαφάνεια στην καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών και απολαβών του προσωπικού του δημοσίου τομέα,

• διευκολύνεται και ισχυροποιείται ο έλεγχος νομιμότητας των αμοιβών από τις επιφορτισμένες με αυτό το έργο υπηρεσίες,

• αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, καθώς θα ελέγχεται πλέον ηλεκτρονικά το προβλεπόμενο ανώτατο όριο απολαβών κατά περίπτωση, αλλά και θα είναι δυνατές παντός είδους διασταυρώσεις στοιχείων,

• μειώνεται ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται με την πληρωμή των αποδοχών και έτσι εξοικονομούνται χιλιάδες ώρες εργασίας,

• απλοποιούνται διαδικασίες και αυξάνεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com