Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κ. Καρτάλης: Προσωρινή λύση τα 10 στρέμματα για τις Natura

Η οριζόντια ρύθμιση για τη δόμηση εντός των περιοχών Natura αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση, εκτίμησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης.

Ο βουλευτής της συμπολίτευσης ανέφερε ότι το υπουργείο επέλεξε να καθορίσει το όριο αρτιότητας στα 10 στρέμματα επειδή δεν έχουν γίνει οι διαχειριστικές μελέτες για τις περιοχές Natura, ενώ την ίδια στιγμή οι οικοδομικές και επιχειρηματικές πιέσεις αυξάνονται.

Ανέφερε ότι η ρύθμιση θα βοηθήσει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αντοχή της στο χρόνο θα είναι "περιορισμένη", ιδιαιτέρως από τη στιγμή που θα εφαρμοσθεί σε περιοχές που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αλονήσσου και το γεγονός ότι η Εταιρεία για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας ζητάει να μην ισχύσει για το νησί η ρύθμιση των 10 στρεμμάτων, λόγω κακής εφαρμογής του κτηματολογίου και έλλειψης πολεοδομικού/χωροταξικού σχεδίου.

"Αυτό παραπέμπει στην αδήριτη - και επείγουσα - ανάγκη για την κατάρτιση των διαχειριστικών μελέτων για τις περιοχές Natura", υπογράμμισε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com