Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στη Νομική παραμένουν τελικά οι 237 μετανάστες

Λίγο προτού ξεκινήσει η αποχώρηση των μεταναστών απεργών πείνας προκειμένου να μεταβούν και να μετεγκατασταθούν στο χώρο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου, μια νέα εμπλοκή προέκυψε κάνοντας τελικά τους μετανάστες να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής.



Φαίνεται πως και πάλι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου όπου θα πήγαιναν οι μετανάστες, για προσωρινή περίοδο 15 ημερών, δεν συμφώνησε η μετάβασή τους να γίνει τη νύχτα, επικαλούμενος ότι είχε αντικείμενα αξίας μέσα στο κτίριο της συμβολής των οδών Πατησίων και Ηπείρου, που έπρεπε να μεταφερθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο χώρος θα άδειαζε το πρωί, οπότε και θα μπορούσαν να πάνε στο κτίριο οι μετανάστες.

Προηγουμένως οι μετανάστες είχαν συμφωνήσει με να φιλοξενηθούν στο καινούργιο κτίριο -για διάστημα που δεν θα υπερέβαινε τις 15 ημέρες- και να υπάρχει -από κάποια απόσταση- και παρουσία της αστυνομίας. Την διαδικασία μετακίνησης των μεταναστών από τη Νομική στο νέο κτίριο μάλιστα, ήταν έτοιμη να παρακολουθήσει διακριτικά η αστυνομία.

Ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε και το νέο εμπόδιο έκανε τους μετανάστες που είχαν μαζέψει τα προσωπικά τους αντικείμενα και ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την Νομική, να ξαναγυρίσουν πίσω στο κτίριο ζητώντας να βρεθεί νέα λύση.

Το απόγευμα

Είχε προηγηθεί έκδοση ανακοίνωσης στην γλώσσα των μεταναστών, με την οποία καλούνταν να αποχωρήσουν ειρηνικά από τη Νομική. Την ανακοίνωση συνέταξαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων για τους μετανάστες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Προηγουμένως υπήρχε άρνηση των μεταναστών να μετακινηθούν αλλού, γεγονός που οδήγησε την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών να ζητήσει τη συνδρομή της εισαγγελίας για την εκκένωση του χώρου.

Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο, ενώ οι περιοχές γύρω από το χώρο αποκλειστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Την επιχείρηση εποπτεύουν πέντε εισαγγελείς. Δύο βρίσκονται επί τόπου και τρεις στη ΓΑΔΑ.

"Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί", δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Όσον αφορά στην απόφαση των μεταναστών, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "αποφάσισαν να μη μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτήριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτήριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές που είχαν συμφωνηθεί".

Νωρίτερα, μέλη της Πρωτοβουλίας είχαν δηλώσει ότι η τελική απόφαση για τη μετακίνησή τους ανήκει στους ίδιους τους μετανάστες.

Με γραπτή τους ανακοίνωση, οι μετανάστες αναφέρουν ότι η πρόταση της πρυτανείας δεν έγινε αποδεκτή:

1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο είναι να μεταφερθούν οι μετανάστες αποδέχεται τους όρους που έθεσαν, με αντάλλαγμα να λάβει εγγυήσεις για το ακίνητο του. Οι όροι που φέρεται να έχουν θέσει οι μετανάστες είναι να φύγουν με πορεία από τη Νομική, να μην καταγραφούν τα ονόματα τους και να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία στο κτίριο που θα μεταφερθούν.
Γ. Πεταλωτής: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

Για μετανάστες "θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων" μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υποστήριξε ότι πίσω από την κινητοποίηση βρίσκονται κάποιοι που "εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες, ώστε πραγματικά να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική, με επεισόδια, αναστάτωση και με πιο δραματικές συνέπειες από αυτές που ζούμε".

Στέλνονας εμμέσως μήνυμα στις πρυτανικές αρχές, ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι "το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είναι σαφές και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του από τη στιγμή που καταπατάται [σ.σ. το άσυλο] υπάρχει δεδομένη διαδικασία άκρως δεσμευτική για τα όργανα".

Όσον αφορά στο τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι η δράση της δεν θα αφορά στην κατάλυση του ασύλου αλλά στην εφαρμογή της νομοθεσίας. "Ο νόμος υπάρχει, έχει σαφέστατες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, το ζήτημα σήμερα είναι να τηρείται αυτός ο νόμος", πρόσθεσε.
Άννα Διαμαντοπούλου: Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για παράταση

Εν τω μεταξύ, από το βήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λύσης στο θέμα των μεταναστών

Η Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε την κινητοποίηση "κατάχρηση και καταπάτηση" του πανεπιστημιακού ασύλου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μετανάστες καθοδηγήθηκαν "από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις".

Ζήτησε άμεση λύση στο πρόβλημα, εκτιμώντας πως "δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να παραταθεί μια κατάσταση που δεν είναι προς όφελος ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν".

Όσον αφορά στην πρόταση της πρυτανείας για τη μετακίνηση των μεταναστών, τη χαρακτήρισε θετική.
ΝΔ: Ανήμπορη η κυβέρνηση

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και σήμερα η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το περιστατικό. "Άλλη μια ημέρα πέρασε και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη το διασυρμό του κράτους", δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., Θανάσης Νάκος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com