Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Στο χρέος των χωρών που παρέχουν στήριξη θα εγγράφονται οι δανειακές εγγυήσεις

Στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος των χωρών που παρέχουν στήριξη σε ένα άλλο κράτος μέλος θα εγγράφονται οι εγγυήσεις διμερών δανείων, οι οποίες χορηγούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μηχανισμού ύψους 440 δις. ευρώ.


Αυτή τη μεθοδολογικού χαρακτήρα απόφαση έλαβε σήμερα η Eurostat, ενώ όπως διευκρινίστηκε από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά και στον άλλο Μηχανισμό, που συστάθηκε για την Ελλάδα.

Η εγγραφή των πόρων στο δημόσιο χρέος των χωρών πιστωτών αφορά αποκλειστικά και μόνο τα διμερή δάνεια που χορηγούνται στο πλαίσιο του διακυβερνητικού χαρακτήρα του Μηχανισμού, δηλαδή τα 440 δις ευρώ, και όχι τους πόρους που προέρχονται από τα δάνεια εγγυημένα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (60 δις ευρώ) ή τους πόρους από το ΔΝΤ (250 δις ευρώ).

Η Eurostat σημειώνει ότι «η εγγραφή αυτών των δανείων στο δημόσιο χρέος των κρατών μελών θα έχει επιπτώσεις στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος τους, με την έννοια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά θα έχει "ουδέτερο" αντίκτυπο στο καθαρό δημόσιο χρέος τους», που αποτελεί και τη βάση υπολογισμού στις αποφάσεις για διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος και χρέους.

Για το λόγο αυτό, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία τονίζει ότι εφεξής, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κοινοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών, θα γίνεται διάκριση μεταξύ του καθαρού δημοσίου χρέους και του ακαθάριστου δημοσίου χρέους, δηλαδή του χρέους που επιβαρύνεται με τη χορήγηση δανείων προς τις χώρες που έχουν ανάγκη στήριξης στο πλαίσιο του Μηχανισμού.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com