Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Προτροπές Σόρος για την αναδιάρθρωση χρεών

Αναδιάρθρωση του χρέους για την Ιρλανδία, την Ελλάδα και ίσως την Πορτογαλία βλέπει στο εγγύς μέλλον ο Τζορτζ Σόρος και προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καθυστερήσει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.


Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο διάσημος επενδυτής ανέφερε ότι οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πριν το 2013 και την ενεργοποίηση του μονίμου μηχανισμού στήριξης των ευρω-οικονομιών.

Εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Υπογράμμισε, όμως, ότι η ανισότητα των μελών της ευρωζώνης παραμένει άλυτο πρόβλημα και δημιουργεί μια κατάσταση πολιτικά μη διατηρήσιμη, οδηγώντας μακροπρόθεσμα ακόμη και στη διάλυση της Ε.Ε.

Ο Σόρος απέρριψε το επιχείρημα ότι αναδιάρθρωση του χρέους κρατών μελών της Ευρωζώνης δεν μπορεί να γίνει επειδή θα προκαλέσει ζημιές στις τράπεζες. Υποστήριξε ότι μπορούν να απορροφηθούν, αρκεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας, χαρακτήρισε καταφανώς άδικο το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα πληρώσουν τίποτα. "Νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει", είπε.

Για την Ελλάδα είπε ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει" μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com