Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αντικρουόμενα μηνύματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αντίθετος με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάσσεται ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά θέματα, Ολι Ρεν, τη στιγμή που δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αποκαλύπτουν πως το Βερολίνο αρχίζει να βλέπει με θετικό μάτι μια αναδιαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της Κομισιόν απορρίπτουν το σχέδιο με το οποίο η Αθήνα θα επαναγοράσει κρατικά ομόλογα, θεωρώντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.


"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Γι' αυτόν τον λόγο προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα, όπως και στο Δουβλίνο, επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια»», λέει ο Ολι Ρεν σε σημερινή του συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung .Σύμφωνα με τον επίτροπο, μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει ο κ.Ρεν.

Στο μεταξύ, χθες και ενώπιον της Βουλής της χώρας του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε πως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης είχε συζητηθεί πέρυσι με την Ελλάδα, όμως η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοτπική.

Την ίδια στιγμή, όμως, εντός της Γερμανίας φαίνεται να πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη επανεξέτασης του ελληνικού χρέους και, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα εφημερίδων, το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά αποκλείει πια η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο για την επαναγορά μέρους των κρατικών ομολόγων φαίνεται να οδεύει προς απόρριψη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν τους οποίους δεν κατονομάζει. Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μόλις το 20% των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ το υπόλοιπο 80% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια εμπορικών τραπεζών και της ΕΚΤ. Εάν η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει κάποια δάνεια με ευνοϊκούς όρους θα μπορούσε να επαναγοράσει μόνο τα "ελεύθερα" ομόλογα, όμως αυτό δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στη μείωση του χρέους. Η Handelsblatt προσθέτει πως οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει και έχουν οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που μια τέτοια κίνηση από την Αθήνα δεν θα είχε, τελικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέρκελ: Ναι, αν συμφωνήσει και η Αθήνα

Μονόδρομο θεωρεί και η Αγκελα Μέρκελ την αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους, η οποία σε συναντήσεις της με μέλη του κόμματός της φέρεται να αμφισβητεί το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η εφημερίδα σημειώνει πως η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να υποστηρίξει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, με την προϋπόθεση όμως πως θα υπάρχει σχετική συμφωνία από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) - που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας - Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

"Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση", είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι "το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό "κούρεμά" τους".

Τέλος, υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η κυρία Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. "Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν", είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com