Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΕ: Η «ενεργειακή φτώχεια» απειλεί τα νοικοκυριά της Δ. Μακεδονίας

Έως και 6.720 ευρώ, όσο κοστίζει περίπου ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, θα χρειάζεται από το φθινόπωρο ένα νοικοκυριό στη Δυτική Μακεδονία για να καλύψει το κόστος της ενεργειακής δαπάνης μιας μονοκατοικίας 100 – 120 τμ. χωρίς μόνωση, μετά την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, υποστηρίζει σε μελέτη του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.



Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, η εξίσωση αυτή θα κάνει «ενεργειακά φτωχά» πολλά νοικοκυριά της περιοχής ακόμη και αν διαθέτουν εισοδήματα υψηλότερα του μέσου όρου.

Ένα νοικοκυριό θεωρείται «ενεργειακά φτωχό» αν δαπανά για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών περισσότερο από το 105 του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματός του. Όπως υπενθυμίζει το ΤΕΕ η Δυτική Μακεδονία είναι η ψυχρότερη περιοχή της Ελλάδας με τα νοικοκυριά να έχουν ανάγκη για θέρμανση 7 – 8 μήνες το χρόνο. Σύμφωνα με την μελέτη, ένα σπίτι στη Δυτική Μακεδονία χρειάζεται 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα παρόμοιο στην Στερεά Ελλάδα.

Το ΤΕΕ ζητά να υπάρξει ρύθμιση για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και προτείνει να υπάρχει ξεχωριστό ταμείο σε κάθε περιφέρεια προκειμένου τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το ΤΕΕ επίσης ζητά την παροχή ισχυρών κινήτρων για την προώθηση της υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com