Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μόνιμα μέτρα από τα τέλη Μαρτίου «βλέπει» η Κομισιόν

Σε πενταετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, αναφέρεται η Κομισιόν στη νέα της έκθεση για το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι κύριες διαπιστώσεις της έκθεσης έχουν ως εξής


- Έχει προκύψει ένας αριθμός σημαντικών εμποδίων, στα οποία περιλαμβάνονται η "μόλυνση" από άλλες περιφερειακές οικονομίες, η επίμονη αναποτελεσματικότητα στη συλλογή φόρων, καθώς και κάποιες καθυστερήσεις στην επίτευξη σύνθετων μεταρρυθμίσεων.

- Τα βασικά στοιχεία του μακροπρόθεσμου σεναρίου δεν αλλάζουν. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010, κάτι που ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση στην εσωτερική ζήτηση, κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση ήταν χειρότερη του αναμενομένου, ενώ οι εξαγωγές ήταν ισχυρές στο τέλος του 2010... Η ανάκαμψη αναμένεται στο 2ο μισό του 2011. Το εργασικό κόστος περιορίζεται οδηγώντας σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

- Οι περισσότεροι στόχοι του 2010 επιτεύχθηκαν. Η σημαντική περικοπή στις πληρωμές εξισορρόπησε τις μεγάλες αποκλίσεις στη συλλογή φόρων.

- Ο στόχος για το 2011 είναι η μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 7,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι. Οι υπάρχουσες προβολές δείχνουν ένα κενό της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα από φόρους στο τέλος του 2010 ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, ενώ υπάρχει αναθεώρηση προς τα κάτω για τα οφέλη ορισμένων οικονομικών μέτρων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει αυτό το κενό. Θα καθορίσει μόνιμα οικονομικά μέτρα μόλις οριστικοποιήσει το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο στα τέλη Μαρτίου (με προοπτική υιοθέτησης στις αρχές Μαϊου). Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δαπάνες - πρόκειται για την ίδια στρατηγική που εφάρμοσε πέρυσι.

- Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την οικονομία. Θα καθορίσει ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και για όλες τις κυβερνητικές οντότητες. "Η Ελλάδα εξακολουθεί να κολυμπά κόντρα στην ύφεση και στην παλίρροια των αυξανόμενων δαπανών αποπληρωμής τόκων". Προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 χρειάζονται μόνιμα μέτρα που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014. Ηδη μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμα του Μαϊου 2010. Η προσπάθεια για την περαιτέρω οικονομική προσαρμογή θα απαιτήσει δομικές αλλαγές σε καίριους τομείς, αντιμετωπίζοντας τα αίτια των οικονομικών ασταθειών της Ελλάδας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν μεταξύ άλλων στις δημόσιες επιχειρήσεις, την υγεία, τη φορολογική πολιτική, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τις επενδύσεις, τις στρατιωτικές δαπάνες.

- Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μεγαλώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και στόχος είναι τα 50 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποίησης από σήμερα και μέχρι το 2015. Αυτό το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέσα στην ερχόμενη 5ετία. Περαιτέρω, το πρόγραμμα είναι πιθανό να αυξήσει την οικονομική αποτελεσματικότητα και να υποστηρίξει μεγαλύτερες επενδύσεις και εξαγωγές. Το επίπεδο δέσμευσης της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία, περιλαμβανομένης της αποφασιστικότητάς της να καταργήσει προνόμια, θα είναι κρίσιμη. Εφόσον επιτύχει, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει τη δυναμική να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2011 το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο μέχρι και το 2015 θα πρέπει να έχει αποτυπωθεί, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει συμβούλους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τοποθετώντας και αρμόδιο γενικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών.

- Ενα κύμα δομικών αλλαγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις υιοθετήθηκαν πριν από το καλοκάιρι του 2010, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και του πρώτου σκέλους στις αλλαγές στα εργασιακά. Ωστόσο η προσπάθεια χαλάρωσε και υπήρξαν καθυστερήσεις συγκριτικά με τις πρώτες πολιτικές δεσμεύσεις. Ενας νόμος για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του έτους, με μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις... Ωστόσο οι φιλοδοξίες ήταν κάτω των εκτιμήσεων, αν και χρειάζεται χρόνος για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου. Ανεξάρτητα από τον επείγοντα χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί η ποιότητα και οι φιλοδοξίες της νομοθεσίας, καθω΄ς και η αποφασιστική και αποτελεσματική εφαρμογή.

- Αν και κάποιες ιδιωτικές τράπεζες κατάφεραν με επιτυχία να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση θα διαθέσει νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια χρηματοδότησης. Στόχος των σχεδίων είναι να μειώσουν την εξάρτηση των τραπεζών από τις λειτουργίες αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και από τις κρατικές εγγυήσεις.

"Η αποστολή της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες για την καταβολή της 4ης δόσης έχουν γενικά ικανοποιηθεί... Δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόμενα βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τον πολιτικό συντονισμό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com