Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κομισιόν: Σε δημόσια διαβούλευση οι τιμές των φαρμάκων

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για τους κανονισμούς που διέπουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική οδηγία έχει να τροποποιηθεί από το 1989, παρότι έκτοτε έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην φαρμακευτική αγορά.



Η περίοδος της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαρτίου. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί της προτεινόμενης τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων εντός της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι τιμές των φαρμάκων αλλά και το ύψος της κάλυψης του κόστους τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών – μελών.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα εξεταστούν είναι οι καθυστερήσεις στον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και η κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα σύστημα επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες. Επίσης να εξεταστεί η μεγαλύτερη συνοχή στους κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Ακόμη θα αναλυθούν οι εξελίξεις στα κράτη – μέλη, σχετικά με τους μηχανισμούς διαχείρισης του κόστους στο φαρμακευτικό τομέα και το ενδεχόμενο επέκτασης της οδηγίας και στον ιατρικό εξοπλισμό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com