Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

On line υποβολή δήλωσης και διασταύρωση στοιχείων

Την on line διασταύρωση στοιχείων ακινήτων και αυτοκινήτων, καθώς και τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά καθιερώνει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών, που προχώρησε σε νέα παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.


Οι νέες εφαρμογές, που ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επιτρέπουν τη διασταύρωση στοιχείων κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Με το σύστημα ηλεκτρονικών υποβολών να ανοίγει την 1η Απριλίου και τις προθεσμίες να τρέχουν από τις 12 του ίδιου μήνα, οι επιτηδευματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά την υποβολή της δήλωσής τους θα διασταυρώνουν στοιχεία που αφορούν:

* Τα οχήματα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, καθώς στο ηλεκτρονικό Ε1 θα καταγράφονται τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της ΓΓΠΣ μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

* Τα ακίνητα που, επίσης, έχουν στην ιδιοκτησία τους. Στο Ε1 θα αναγράφονται τα στοιχεία ακινήτων κύριας και δευτερευουσών κατοικιών κατόπιν επιλογής του φορολογουμένου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.

* Ο φορολογούμενος θα μπορεί να εκτυπώνει την ειδοποίηση για την πληρωμή ή επιστροφή του φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΣ προωθεί και 8 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν: μεταβολή στοιχείων μητρώου, εξατομικευμένο φορολογικό ημερολόγιο, άμεση πρόσβαση του χρήστη μέσω ενιαίου περιβάλλοντος σε όλες τις υπηρεσίες που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί, εξουσιοδότηση λογιστών για διεκπεραίωση υποθέσεων, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις, ηλεκτρονικές πληρωμές, ανάπτυξη δυνατοτήτων για υποβολή δηλώσεων, καθώς και πρόσβαση του φορολογουμένου σε όλα τα φορολογικά στοιχεία και τις δηλώσεις που τηρούνται γι' αυτόν είτε υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά είτε στην εφορία.

Κατά την τρέχουσα φορολογική περίοδο, που ηλεκτρονικά ανοίγει την 1η Απριλίου, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, όσους τις υποβάλλουν μέσω λογιστών, νομικά πρόσωπα, καθώς και Ε9 για νομικά πρόσωπα, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, εκκαθαριστική ΦΠΑ, καταστάσεις από λογιστές-φοροτέχνες, φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Ε7) και οριστικές δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων εμπόρων, ελευθέρων επαγγελματιών και λοιπών.

Ενώ είναι προαιρετική η διαδικτυακή υποβολή για δηλώσεις εισοδήματος από μισθωτούς, συνταξιούχους, προσωπικές εταιρείες - Ε5, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (υποχρεωτικά από 2012), Α.Ε., ΕΠΕ και λοιπά νομικά πρόσωπα, καθώς και η Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων - Ε9 (σε έντυπη υποβολή κατά τις ίδιες προθεσμίες με το Ε1).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com