Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Φ. Σαχινίδης: Υπό προϋποθέσεις η μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ανοικτός στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ν.Δ., εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσεις ευθέως αν είναι εξασφαλισμένη η πέμπτη δόση του δανείου. Προανήγγειλε δε κατάργηση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, ενώ άφησε «παράθυρο» για απολύσεις.




Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο υφυπουργός Οικονομικών, αναφορικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τη Ν.Δ., τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να λαµβάνει υπόψη κάθε άποψη που διατυπώνεται και αφορά την προσπάθεια που γίνεται για να βγει η χώρα από την κρίση. Σημείωσε όμως, ότι "οποιαδήποτε συζήτηση για µείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται από ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις που αφορούν και τα υπόλοιπα θέµατα, τα οποία διαµορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας της επιχειρηµατικότητας στη χώρα αλλά και αντιµετώπισης των άµεσων δηµοσιονοµικών προβληµάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόµαστε".

Ερωτηθείς για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τον αν είναι διασφαλισμένη και αρκέστηκε να απαντήσει: "Κάθε δόση του προγράµµατος στήριξης της χώρας είναι εξασφαλισµένη όσο υλοποιούµε τις δεσµεύσεις που έχουµε αναλάβει στοπλαίσιο του προγράµµατος. Γι’ αυτότον λόγο, κάθε τρίµηνο αξιολογούµαστε για τις δράσεις και τα αποτελέσµατά µας. Η κυβέρνηση τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της ώστε να υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή του χρηµατοδοτικού προγράµµατος".

Πρόσθεσε δε, ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε κομβικό σημείο, ενώ σχετικά με τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή για τη χώρα. "Τέτοια σενάρια µπορεί να συζητούνται σε κύκλους που αντιµετωπίζουν µε σκεπτικισµό τη συγκρότηση της ευρωζώνης, καθώς τους ενοχλεί αυτή η πρωτοβουλία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διέβλεπαν στην απόφαση αυτή τον κατ’ αυτούς «κίνδυνο» να αποτελέσει το εφαλτήριο για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης", ανέφερε.

Αναφορικά με τις σχετικές δηλώσεις της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, σημείωσε: "Εκτιµώ ότι η επίτροπος επικοινώνησε δηµόσια τις ανησυχίες γι’ αυτές τις συζητήσεις".

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, αλλά και υπαλλήλων, κατόπιν αξιολόγησης. Όπως ανέφερε το Δημόσιο θα πρέπει να έχει λιγότερους υπαλλήλους από όσους έχει σήµερα αλλά και πολύ λιγότερες δαπάνες. Αν και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι απολύσεις τόνισε: "Εχουµε όµως την υποχρέωση να αξιολογήσουµε κάθε φορέα ή οργανισµό ή εταιρεία του Δηµοσίου. Να δούµε τι προσφέρουν στον πολίτη. Αν απέδωσαν αυτά για τα οποία συγκροτήθηκαν ή κάνουν την ίδια δουλειά µε άλλους φορείς ή µε υπηρεσίες του Δηµοσίου. Πιστεύω ότι η αξιολόγηση αυτή θα µας οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στην απόφαση να κλείσουµε φορείς και να αξιολογήσουµε εκ νέου το προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς".


 
website counter
friend finderplentyoffish.com