Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κόντρα Βρετανίας – Ευρώπης για πανευρωπαϊκό φόρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν πανευρωπαϊκό φόρο προκειμένου να τονώσει τις δαπάνες της μολονότι πολλές εθνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν περικοπές δαπανών για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αναφέρει η ιρλανδική εφημερίδα Independent.





Η Βρετανία θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον σχεδιαζόμενο φόρο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προειδοποιεί πως η Επιτροπή «πρέπει να κόψει το ρούχο της» με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα κράτη-μέλη. Ζητά δε το πάγωμα των δαπανών της Ε.Ε., αν και οι Βρυξέλλες πιέζουν για αύξηση 2% περίπου.

Επιλογές για άντληση των επιπλέον εσόδων περιλαμβάνουν την επιβολή ‘πράσινου φόρου’ στο εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την επιβολή τέλους στα αεροπορικά εισιτήρια, ή ενός φόρου σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (αποκαλούμενος φόρος ‘Ρομπέν των Δασών’). Για τον τελευταίο, η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα είναι αποτελεσματικός μόνον εάν υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα η Επιτροπή συζητά για το πώς θα χρηματοδοτήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της (125 δις ευρώ ετησίως) την περίοδο 2014-20, καθώς ζητά τη σταθερή αύξηση του όγκου του. Ενδέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός να προβάλλει βέτο στην αύξηση αυτή.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com