Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Άρειος Πάγος: Μόνο μια τιμωρία για το ίδιο αδίκημα οφειλής

Απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι οφειλέτες δεν μπορούν να τιμωρούνται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.







Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Φώτης Μακρής, στην υπ’ αριθμ. 10/2011 γνωμοδότησή του αναφέρει ότι με την επίμαχη διάταξη του άρθρο 3 του Ν. 3943/2011, ο νομοθέτης "επιμηκύνει το χρόνο καθυστέρησης της καταβολής του χρέους στο Δημόσιο, η οποία έχει μεν αρχίσει να τρέχει πριν από την έναρξη ισχύος της διάταξης του Ν. 3943/2011, πλην, όμως, δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το χρόνο των τεσσάρων μηνών, που απαιτείται για την ολοκλήρωση του αδικήματος"

Ο Ν. 3943/2011 υπογραμμίζει ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ,Ο

β) έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ,

γ) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ,

δ) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14, παράγραφος 7, του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κ.λπ., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 2462/1997, "κανείς δεν δικάζεται, ούτε τιμωρείται, για ένα αδίκημα για το οποίο έχει ήδη απαλλαγεί ή καταδικασθεί με οριστική απόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με το δίκαιο και την ποινική δικονομία κάθε χώρας".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com