Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΒΑΡΕΑ: ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ • ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1ης ΙΟΥΛΙΟΥ • ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΛΙΣΤΑ

Οι κομμώτριες φαίνεται να είναι οι μεγάλες χαμένες από την αλλαγή της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) ενώ, αντίθετα, αναγνωρίζεται ο ρόλος και το επάγγελμα των νοσηλευτριών.





Σύμφωνα με την τελική λίστα των ΒΑΕ, που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, θα αποχαρακτηριστούν ειδικότητες στις οποίες σήμερα εργάζονται περισσότερα από 70.000 άτομα. Και από την άλλη θα ενταχθούν άλλες, οι οποίες απασχολούν έως και 50.000 μισθωτούς.

Οσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν θα χάσουν την ευχέρεια συνταξιοδότησης με 35ετία στο 60ό, όπως διαμορφώνεται το 2015 (και με μειωμένη στο 58ο), και θα συνταξιοδοτούνται αναποδράστως με 40ετία στο 60ό έτος, ενώ οι απώλειές τους θα είναι και εισοδηματικές (επιδόματα, επιπλέον ημέρες άδειας κ.ά.). Κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο επίπεδο των συντάξεων.

Εξαιρούνται οι «παλιοί»

Ωστόσο όσοι μισθωτοί έχουν ήδη συμπληρώσει 3.600 βαρέα ένσημα και 4.500 συνολικά (μέχρι το 2014) δεν θα βγουν από την κατηγορία των ΒΑΕ. Ακόμη και εάν αυτή αποχαρακτηριστεί και οι νέοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται με κοινά ένσημα. Από την άλλη θα δίνεται κίνητρο σε όσους ασφαλίστηκαν, ή θα ασφαλιστούν στο μέλλον, στα ΒΑΕ. Η σύνταξή τους θα προσαυξάνεται κατά 20% για την περίοδο εκείνη. (Οχι δηλαδή για το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου.)

Οι ειδικότητες που αναμένεται να αποχαρακτηριστούν είναι μεταξύ άλλων:

Βγαίνουν τα Λογιστήρια

* Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα Λογιστήρια επιχειρήσεων, που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα εξαιρεθούν και οι εργοδηγοί ή οι διευθυντές, στο βαθμό που δεν εξαντλούν την πλειονότητα του εργασιακού ωραρίου στο χώρο της παραγωγής.

* Οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες τροφίμων και ζαχαροπλαστικής.

* Ορισμένες ειδικότητες στο εμπόριο.

* Οι καλλιτέχνες και οι απασχολούμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σχετική λίστα δεν θα βγουν οι σερβιτόροι καθ' ότι «δεν ελάφρυνε ο δίσκος των παραγγελιών», έστω και εάν δεν είναι στα ΒΑΕ οι βοηθοί σερβιτόροι (που μεταφέρουν τους άδειους δίσκους).

Να σημειωθεί ότι η σχετική λίστα έχει να αναθεωρηθεί από το 1983 και τώρα γίνεται μετά την πρόβλεψη του Μνημονίου, το οποίο προβλέπει ότι στα ΒΑΕ δεν μπορεί να είναι πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού (5 εκατ. άτομα). Δηλαδή έως 500.000 εργαζόμενοι.

Πάντως, σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των επαγγελμάτων που απεντάσσονται από τα ΒΑΕ. Ούτε η τελική λίστα ένταξης των νέων, κυρίως από τον δημόσιο τομέα (Υγεία, υπουργείο Αμυνας, μηχανοδηγοί του μετρό κ.ά.).

Το σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα (αλλά η αλλαγή στη Λίστα των ΒΑΕ θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011), αναμένεται να παρέχει την ευχέρεια στον υπουργό Εργασίας (με υπουργική απόφαση) να διαμορφώσει την τελική λίστα των ΒΑΕ για όσες ειδικότητες δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής οι σχετικές επεξεργασίες της αρμόδιας επιτροπής.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com