Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

«Διορθωτικές κινήσεις» κατά τον Σαμαρά οι αποφάσεις της συνόδου

Ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης δείχνει η απόφαση της χΣυνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Θεωρεί πολύ πιθανή τις επόμενες ημέρες την προσωρινή «επιλεκτική χρεοκοπία» και ασκεί κριτική, υποστηρίζοντας ότι θα μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω ο χρόνος όπου η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές.




"Η απόφαση δεν επαρκεί", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "η λύση είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα".

«Τώρα πλέον είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να προκύψει, τις επόμενες μέρες, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, που αποτελεί αναμφίβολα 'ρετσινιά' για την Ελλάδα και την Οικονομία της, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.

«Αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, αν δεν μπούμε σύντομα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει. Αν μάλιστα, η βελτίωση των όρων δανεισμού συνοδευθεί από επιλεκτική χρεοκοπία, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό προηγούμενο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σημαντικό είναι το γεγονός για τον πρόεδρο της Ν.Δ. το ότι ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά ενεργοποιείται. Και, μάλιστα, προληπτικά και για όλες τις χώρες που ίσως εμφανίσουν πρόβλημα.

Σχετικά με τη συνολική σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πριν από το Μνημόνιο έφτανε στα 13 δισεκατομμύρια. Μετά προβλεπόταν να φτάσει στα 22. Με τη μείωση επιτοκίων που επιτυγχάνεται θα διορθωθεί μόνο κατά 3. Δεν θα πέσει, δηλαδή, κάτω από 18! Κι αυτό θεωρείται ήδη πολύ υψηλό. Έχουμε, λοιπόν, πολύ μικρή ανακούφιση. Αλλά τίποτε παραπάνω».

Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητική την απόφαση για «εμπράγματες εγγυήσεις» στο νέο δανεισμό, ενώ κρίνει ως θετική την πρόβλεψη ενός Σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζει ως απόλυτα ανακριβή τη δήλωση της κυβέρνησης ότι σταμάτησε η διόγκωση του χρέους. Όπως είπε, το χρέος μεγαλώνει από τα ελλείμματα που έχουμε κάθε χρόνο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com