Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καύσιμα: Πλέγμα μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την απελευθέρωση της αγοράς

Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την απελευθέρωση της αγοράς των υγρών καυσίμων ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και ΠΕΚΑ. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως οι μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα θα γίνουν όταν συλληφθεί μεγάλο μέρος της λαθρεμπορίας καθώς και όταν αποδειχθεί πως η μείωση του ΕΦΚ στο κίνησης αυξάνει τα έσοδα.




Ειδικότερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου και Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ανακοίνωσαν τα εξής μέτρα:

1. Αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

• Εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

• Εως τα μέσα Νοεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση συστημάτων GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων (βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά μέσα).

• Η τοποθέτηση ιχνηθετών, για τους οποίους αναμένεται η σχετική προκήρυξη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

• Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται το τελικό πόρισμα για την ενοποίηση των προδιαγραφών πετρελαίου κίνησης - πετρελαίου θέρμανσης.

2. Απελευθέρωση αγοράς

Με νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα:

• Στα ανεξάρτητα πρατήρια να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.

• Στα ανεξάρτητα πρατήρια να μισθώνουν Δ.Χ. βυτιοφόρα.

• Στα βυτιοφόρα οχήματα ανεξαρτήτως τοννάζ, με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου να αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας, για μεταφορά καυσίμων.

• Στα πρατήρια να διαθέτουν βυτιοφόρα οχήματα χωρίς περιορισμούς ως προς το πλήθος και το τονάζ.

• Υποχρεώνονται τα διυλιστήρια να προβαίνουν σε αναλυτικό προσδιορισμό των στοιχείων κόστους που χρεώνουν στους πελάτες τους.

• Τίθενται κανόνες διαφάνειας στις συμβάσεις εταιριών εμπορίας - πρατηριούχων.

3. Αποθέματα ασφαλείας

Υιοθετείται με νόμο κοινοτική οδηγία για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ενώ θα εκδοθεί και προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία οργανισμού τήρησης αποθεμάτων, όπως επίσης θα καθοριστεί και ποσοστό φύλαξης τους σε χώρες της Ε.Ε.

4. Προστασία του καταναλωτή

Το υπουργείο Ανάπτυξης βγάζει σε λίγες μέρες ειδικά διασκευασμένο όχημα το οποίο θα πηγαίνει για ελέγχους σε πρατήρια προκειμένου να εντοπίζει εκείνους τους πρατηριούχους που παραδίδουν ελλειμματικές ποσότητες. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Παπαγεωργίου εκτίμησαν ότι με τα μέτρα αυτά αναμένεται να υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στις τιμές καθώς ανοίγει η αγορά και μειώνεται το κόστος της μεταφοράς καυσίμων.

Ερωτηθείς ο κ. Μαυραγάνης για το αν σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να θέσει αίτημα στην τρόικα για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, απάντησε πως "αν αποδειχθεί ότι η μείωση του Φόρου στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνει τα έσοδα, τότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να αιτηθεί η κυβέρνηση τη μείωση. Επίσης αυτό θα συμβεί (αίτημα για μείωση των φόρων) αν με τα μέτρα συλληφθεί ένα μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου των καυσίμων".


 
website counter
friend finderplentyoffish.com