Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πανεπιστημιακές συντεχνίες ακυρώνουν τον νόμο για τα ΑΕΙ

Εμβληματικά ονόματα πανεπιστημιακών, καθώς και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν δηλώσει την πρόθεση να μετάσχουν ως εξωτερικά μέλη στα Συμβούλια Ιδρύματος των ελληνικών πανεπιστημίων θα πρέπει να περιμένουν πολύ.





Ο «πυρήνας» του νόμου για τα ΑΕΙ, που αφορά στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ, εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται, καθώς φοιτητές και πανεπιστημιακοί κομμάτων της Αριστεράς παρεμποδίζουν τη διενέργεια των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος, οδηγώντας κάθε προσπάθεια σε ακύρωση. Κάτι που, όπως λέγεται μεταξύ πανεπιστημιακών, τελικά θα αποβεί προς όφελος των πρυτάνεων, οι οποίοι θα παραμείνουν στον θώκο τους έχοντας ένα «ελεγχόμενο» Συμβούλιο που δεν θα τους στερεί την παντοδυναμία.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί αμήχανο το υπουργείο Παιδείας. Οι προσδοκίες ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στον νόμο της προκατόχου του, Άννας Διαμαντοπούλου το περασμένο Καλοκαίρι θα διευκόλυναν την εφαρμογή του διαψεύδονται, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα σε ό, τι αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί» τονίζουν κατηγορηματικά πηγές από το υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι αν δεν εκλεγούν νέες διοικήσεις, τα πανεπιστήμια θα κινδυνεύσουν με διακοπή της χρηματοδότησής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και οι πρυτάνεις με πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.


«Οι πρυτάνεις είναι πολύ έξυπνοι. Έχουν όλοι προκηρύξει εκλογές για τα Συμβούλια ώστε να φαίνεται ότι εφαρμόζουν τον νόμο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι σφιχταγκαλιασμένοι με τις μειοψηφίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο ελληνικό πανεπιστήμιο», τονίζει, από την πλευρά του, έγκριτος πανεπιστημιακός. Εκτιμά δε, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την εκλογή νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ, οι διαδικασίες θα ακυρώνονται με δολιοφθορές, ώστε στο τέλος να εφαρμοστεί η ρύθμιση που προστέθηκε στον νόμο το Καλοκαίρι και προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας των Συμβουλίων Ιδρύματος ακόμη και χωρίς εξωτερικά μέλη. Στη ρύθμιση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που οι διαδικασίες για εκλογή εξωτερικών μελών αποβούν άγονες (είναι συνολικά τρεις, δύο με κάλπη και μία με ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο), τότε «το Συμβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα μόνο με και χωρίς την εκλογή αυτών», δηλαδή μόνο με τα εσωτερικά του μέλη. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει...

Ειδικότερα, σε... φαρσοκωμωδία με γνωστή αρχή, μέση και τέλος εκτυλίχθησαν την περασμένη εβδομάδα οι προσπάθειες που έγιναν σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας για εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος. Κατάληψη των εκλογικών τμημάτων από φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραιτήσεις μελών εφορευτικής επιτροπής στο ΕΜΠ, «μυστηριώδης» εξαφάνιση κάλπης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και ένας... ιός που «έριξε» το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ήταν μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση της διαδικασίας.

Σε κάποια πανεπιστήμια, οι αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών οδήγησαν στην ακύρωση της διαδικασίας με... συνοπτικές διαδικασίες. «Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκαν διότι εμποδίστηκαν από μεγάλο αριθμό φοιτητών» ανέφερε, ενδεικτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ. Το θέμα έχει προκαλέσει «εμφύλιο» στο ΑΠΘ με καθηγητές να καταγγέλλουν τις πρυτανικές αρχές ότι με τη στάση τους υπονομεύουν τις εκλογές, αφού δεν ενημέρωσαν καν την πανεπιστημιακή κοινότητα για τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για μέλη του Συμβουλίου.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από την άλλη, δεν κατέστη δυνατό ούτε να επικυρωθούν οι υποψηφιότητες για το Συμβούλιο Ιδρύματος. Και οι δύο απόπειρες συνεδρίασης του πρυτανικού συμβουλίου για το θέμα απέτυχαν. «Η συνεδρίαση του πρυτανικού παρεμποδίζεται από, κατά δήλωσή τους, μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας άγνωστα στο πρυτανικό συμβούλιο» ανακοινώθηκε από το ΕΜΠ. Υστερα από αυτά, η εφορευτική επιτροπή παραιτήθηκε. Την παραίτησή του υπέβαλε, χωρίς να γίνει αποδεκτή, και ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος.

Για όλα φταίει ο... ιός

Πάντως, ο τραγέλαφος που επικράτησε αποτυπώνεται αδρά στην ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που έγινε ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες για ψηφοφορία με κάλπη, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί, ενώ η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει από τις 9.00 το πρωί της περασμένης Τετάρτης, διαπιστώθηκε ότι οι ηλεκτρονικές κάλπες είχαν ανοίξει από τη... Δευτέρα. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι εισήλθε ιός στο σύστημα, όταν οι τεχνικοί προσπάθησαν να διορθώσουν αμέλεια που παρατηρήθηκε κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία για το Χαροκόπειο που έγινε τη Δευτέρα. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, εκφράστηκαν υπόνοιες για δολιοφθορά από αντιδρώντες στον νόμο...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com