Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Απαντήσεις σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στις αποζημιώσεις

Στο «μέτωπο» των αποζημιώσεων χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι κυρίως όσοι έχουν πάνω από 16 έτη δουλειάς στον ίδιο εργοδότη και μισθό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.




Τα νέα μέτρα επηρεάζουν και όσους απολύονται με προειδοποίηση, ενώ μέχρι τους 12 μισθούς αποζημίωση θα φτάνουν οι νέοι εργαζόμενοι (σήμερα μετά από 28 χρόνια δουλειάς δίνονται 24 μισθοί).

Ερώτηση: Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση για όσους έχουν λιγότερα από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη;

Απάντηση. Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς προειδοποίηση, δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης. Ανάλογα με τα έτη εργασίας, καταβάλλονται συνολικά μέχρι και 12 μισθοί

Για παράδειγμα, εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη 9 έτη. Ως αποζημίωση θα πάρει μισθούς 5 μηνών.

Ερώτηση: Τι αλλάζει για όσους έχουν περισσότερα από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη;

Απάντηση. Για τα πρώτα 16 έτη δεν υπάρχει καμία αλλαγή και καταβάλλονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα χρόνια καταβάλλεται ένας μισθός για κάθε έτος, ωστόσο, μπαίνει πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό. Ειδικότερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ για κάθε χρόνο μετά τα 16 έτη.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό 2.500 ευρώ και 27 έτη δουλειάς στον ίδιο εργοδότη σήμερα δικαιούται αποζημίωση 67.083,33 ευρώ.

Με το νέο σύστημα για τα πρώτα 16 έτη θα πάρει 35.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα χρόνια άλλα 27.500 ευρώ. Σύνολο με το νέο σύστημα 62.500 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι αποζημιώσεις όσων έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη θα «παγώσουν» στα επίπεδα που είναι φέτος. Δηλαδή κάποιος που έχει 22 συμπληρωμένα έτη θα «μείνει» στους 18 μισθούς αποζημίωση ακόμα και αν συνεχίσει να εργάζεται στον ίδιο εργοδότη και τα επόμενα χρόνια.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com