Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Τίτλοι τέλους... για την «Πρωινή Ενημέρωση»

Μετά την τοποθέτηση της Ελλης Στάη στο… «ψυγείο» με υποχρεωτική αποχή για πολλές ημέρες από την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων, αλλά και το «ψαλίδι» σε ένα ομοφυλοφιλικό φιλί τηλεοπτικής σειράς, η διοίκηση της ΕΡΤ επέστρεψε με νέο «χτύπημα» λογοκρισίας, που ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και το διαδίκτυο από το πρωί.





Το νέο «επεισόδιο» στο… σήριαλ «λογοκρισία στην ΕΡΤ σχετίζεται με την απόφαση γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης να κόψει την πρωινή εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη.

Αφορμή για την απόφαση στάθηκε η κριτική των δύο δημοσιογράφων στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, για την αντίδρασή του αναφορικά με δημοσίευμα του Guardian για υπόθεση βασανισμών στην Ασφάλεια Αθηνών.

Η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», σύμφωνα με απόφαση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιου Λιάτσου, κόβεται μέχρι «νεωτέρας»…

Για το «ψαλίδι» στην εκπομπή, οι συντελεστές της προχώρησαν στην ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook:

Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ από αύριο και μέχρι νεοτέρας οι παρουσιαστές της "ΠΡΩΙΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ", Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη "κόβονται" από την εκπομπή.

Ο λόγος ήταν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των δύο παρουσιαστών:

Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στον Guardian μήνυση.

Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….

Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΤ
Τι απαντά ο Αιμίλιος Λιάτσος για το «κόψιμο» της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση»


Διευκρινήσεις για το «κόψιμο» της ενημερωτικής εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» προέβη ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Ο επικεφαλής του ενημερωτικού τμήματος της ΕΡΤ τόνισε πως πολιτική του Μέσου είναι να σέβεται την ελευθεροτυπία, αλλά δεν δέχεται την «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Η ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιου Λιάτσου:

«Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τους παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της ΝΕΤ, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Αιμίλιος Λιάτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com