Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: Ενότητα και πίστη στις δυνάμεις μας

Την ανάγκη να μείνει ενωμένος ο ελληνικός λαός και να πιστέψει στις δυνάμεις του στις δύσκολες στιγμές που περνά, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πριν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης (1912-13), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.




Πρέπει, τόνισε ο κ. Σαμαράς, να μείνουμε προσηλωμένοι σε δύο λέξεις: πίστη στις δυνάμεις μας -δηλ. όχι στη μοιρολατρία- και ενότητα -δηλ. όχι στην καχυποψία. Ο μόνος εχθρός που μπορεί να μας νικήσει είναι η διχόνοια και σήμερα, υποστήριξε, υπάρχουν σημάδια διχασμού, από εκείνους που κερδοσκοπούν πάνω στην καταστροφή.

Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι μία καλύτερη χώρα, φθάνει, όπως είπε, «να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και αυτό εξαρτάται μόνο από μας». «Αν μείνουμε ενωμένοι και πιστέψουμε στον εαυτό μας», εκτίμησε, «τίποτα δεν μας σταματά».

«Θα θέλαμε να τιμάμε την επέτειο σε συνθήκες διαφορετικές, όμως τα διδάγματα αυτής της επετείου ίσως να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως οι μεγάλες ιστορικές επέτειοι είναι ευκαιρία να δούμε μέσα μας τις δυνάμεις που κρύβουμε ως έθνος.

Επικαλούμενος την ανόρθωση της χώρας μετά τον διεθνή οικονομικό έλεγχο που της επιβλήθηκε το 1897 λόγω χρεοκοπίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κακουχίες και καταστροφές (όπως η ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897) δεν πτόησαν ποτέ το φρόνημα του έθνους.

Σήμερα, συνέχισε, δίνουμε άλλον αγώνα επιβίωσης για να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της υπανάπτυξης και τα δεσμά της υπερχρέωσης που μας οδήγησαν σε ταπεινώσεις, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Πολλοί μας είχαν ξεγραμμένους, ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και όμως σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας, παρατήρησε ο κ. Σαμαράς, για να συμπληρώσει: «Κερδίζουμε το στοίχημα, σε λίγο χρόνο άλλαξαν πολλά, αλλά πρέπει να αλλάξουν ακόμα περισσότερα».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας»

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα και προς όσους «νοσταλγούν τους δυνάστες του λαού». Το «όχι» στο φασισμό δεν είναι στιγμιαίο, είναι αιώνιο, παρατήρησε. «Δεν μπορεί κάποιοι στο όνομα της πατρίδας να νοσταλγούν τους δυνάστες του ελληνικού λαού. Ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας, είναι αρετή. Δεν είναι μίσος για όλους τους άλλους, είναι αγάπη για το λαό σου. Ο πατριωτισμός τον ενώνει δεν τον διχάζει το λαό. Ο πατριωτισμός πάει χέρι - χέρι με τη δημοκρατία και δεν συμβιβάζεται με εκπτώσεις στη δημοκρατία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του με σαφείς αιχμές για τη Χρυσή Αυγή.

Μήνυμα και για τη Μακεδονία

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Μακεδονίας και τις διεκδικήσεις των Σκοπίων. Με την εξόρμηση του 1912-13 η Ελλάδα έλυσε το μακεδονικό ζήτημα μια και καλή, ξεκαθάρισε, γιατί η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. «Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για τον Μεγαλέξανδρο, Ελληνας ήταν, ελληνικά μιλούσε, Έλληνα δάσκαλο είχε τον Αριστοτέλη», τόνισε. Καιρός είναι πια να κοιτάξουμε μπροστά, διεμήνυσε και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους γιατί «δεν παίζουμε ούτε με την Ιστορία μας ούτε με την ταυτότητα μας».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com