Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κρίσιμες διατάξεις για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Εισάγεται διάταξη προκειμένου να είναι σαφές ότι η αναφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εννοείται και ως αναφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στην περίπτωση που ο τελευταίος υποκαταστήσει το ΕΤΧΣ στις αρμοδιότητές του για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης ή εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.





Η Τράπεζα της Ελλάδος όταν κρίνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την προστασία της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, καθώς και τη συνεισφορά του πιστωτικού συστήματος στην ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες εξαιρούνται από την υποχρέωση εκ μέρους του ταμείου υποβολής δημόσιας πρότασης. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκεί πλήρως τα δικαιώματά του χωρίς κανέναν περιορισμό, όταν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πιστωτικό ίδρυμα μειωθεί κάτω του 10% επί του μετοχικού κεφαλαίου του ιδρύματος ή όταν υπάρξει ουσιώδης παραβίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Προστίθεται διάταξη προκειμένου να αποτελέσει την αναγκαία νομική βάση για την εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του Eurogroup, μεταφορά ειδικώς για τις χρήσεις 2012-2020 προς το Δημόσιο των εσόδων από τα ομόλογα αυτού που η τράπεζα κατείχε στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο την 31 Δεκεμβρίου του 2011.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com