Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον η επαναγορά ομολόγων

«Γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον» χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα.





Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα».

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και τώρα «είναι ώρα να σκεφτούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε».

Ο ίδιος τόνισε ότι όταν ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις αντιμετώπισ «μόνο εθνικές διαθέσεις». Προχθές, είπε, «είχα μόνο συμμάχους».

«Βρισκόμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε», τόνισε ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο επειδή τις έχει ψηφίσει, αλλά επειδή όντως θα κάνουν καλό στην οικονομία.

Δεύτερον, μέσα από την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο, όπως τόνισε, έχει καθυστερήσει.

Τέλος, μέσω της οικοδόμησης ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτος που να δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, δίχως τις σπατάλες του παρελθόντος.

Επαναγορά ομολόγων

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν την συνέντευξη του υπουργού ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα της προωθούμενης επαναγοράς ομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η επαναγορά δεν συνεπέγεται αυξημένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, διότι, όπως είπε, τα ομόλογα είναι γραμμένα στους ισολογισμούς τους με χαμηλότερη αξία.

Αφού απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο στόχο προκειμένου η επαναγορά να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρέους και είναι πέρα ως πέρα εθελοντικό. «Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο η συμμετοχή «επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός».

«Όσοι πιστοί προσέλθουν», τόνισε.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας ένα σημαντικό κομμάτι από τα χρήματα που εξασφάλισε η Ελλάδα στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας θα αξιοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι οι οφειλές αυτές να έχουν αρχίσει να καλύπτονται από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχετική παρέμβαση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι αύριο Πέμπτη, θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση σχετικών πινάκων καθώς και των επί μέρους μνημονίων του υπουργείου Οικονομικών με τα υπουργεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com