Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τρόικα: Εξαίρεση από τον ΦΠΑ για ετήσιο τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ

Να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις που κάνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, προτείνει η τρόικα στην κυβέρνηση.





Η τρόικα συστήνει στην κυβέρνηση την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας από τη χώρα μας, που μπορεί να εξαιρεί από το σύστημα του ΦΠΑ φορολογούμενους των οποίων ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. το κατώτατο όριο είναι 25.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος διαχείρισης των μικρών εταιρειών που συμμετέχουν στο καθεστώς του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων επιστροφής δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο τζίρος δεν είναι υψηλότερος από 10.000 ευρώ.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, στην έκθεση της τρόικας, σημειώνεται πως περίπου το 42% των φορολογούμενων δηλώνουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ παράγουν αρνητικό ΦΠΑ της τάξης του 2% των καθαρών υποχρεώσεων. Αυτό σημαίνει ότι 415.548 επιχειρήσεις δηλώνουν πιστώσεις ΦΠΑ που ξεπερνούν τις υποχρεώσεις μειώνοντας έτσι τα έσοδα.

Εξάλλου, οι δανειστές στην έκθεσή τους μιλούν για «ευρέως διαδεδομένη φοροδιαφυγή και απάτη ΦΠΑ σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ΦΠΑ». Υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ έχουν εντοπιστεί 450.000 πλαστά ή εικονικά τιμολόγια από το 2009, απάτες ΦΠΑ με τους αποκαλούμενους «αφανείς εμπόρους», καθώς και απάτες στις εισαγωγές.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com