Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οι τράπεζες έχουν ανάγκη από 27,5 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, έχουν ανάγκη από κεφάλαια 27,4 δις. ευρώ. Το ποσό είναι χαμηλότερο από τα 30 δις. που υπολόγιζαν παράγοντες της αγοράς.




Αναλυτικά για κάθε τράπεζα τα κεφάλαια που 9,7 δισ. ευρώ για την Εθνική, 4,6 δισ. ευρώ την Alpha Bank, 5,8 δισ. ευρώ την Eurobank και 7,3 δισ. ευρώ την Πειραιώς. Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα στην αγορά, που εστάλη με την ανακοίνωση της πραγματικής τους καθαρή θέση.

Παρά το γεγονός των ζημιών, που παρουσίασαν στο εξάμηνο και εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω κυρίως της συμμετοχής τους στο κούρεμα (PSI), καθώς και στο πρόγραμμα επαναγοράς, οι ελληνικές τράπεζες απέδειξαν ότι το ζημιογόνο αποτέλεσμα είναι σαφώς απόρροια της κρίσης. Οι σημαντικά αυξημένες προβλέψεις, συνεπεία της αύξησης των επισφαλειών, παράλληλα με το «κόστος» διατήρησης και επί δεκαετίας των χαρτοφυλακίων ομολόγων, τα οποία τελικά θυσίασαν στον «βωμό» της επαναγοράς, είναι οι κύριοι υπαίτιοι για την εικόνα των ισολογισμών που παρουσίασαν οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.

Αποτελέσματα, τα οποία είχαν σημαντικά καθυστερήσει να δημοσιευθούν, λόγω της καθυστέρησης της δόσης προς την ελληνική οικονομία (έπρεπε να εισρεύσουν τα κεφάλαια προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες εγγυήσεις και να παρουσιάσουν θετική καθαρή θέση και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας).

Το θετικό είναι ότι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των υπό ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι 27,4 δισ. ευρώ, λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, για 30 δισ. ευρώ και πλέον. Τα ποσά που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες ως καθαρές τους κεφαλαιακές ανάγκες, θα επισημοποιηθούν και θα προσδιορισθούν επακριβώς από την πολυαναμενόμενη και επτασφράγιστη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα (πιθανή ημερομηνία η 28η Δεκεμβρίου).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com