Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Υπουργείο Οικονομικών: Στο 6,7% το έλλειμμα το 11μηνο

θα ξεπεράσουν τους στόχους του προϋπολογισμού οι επιδόσεις της Ελλάδα στην μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και της τόνωσης των εσόδων για τα Δημόσια Ταμεία, όπως εκτιμάει το υπουργείο Οικονομικών.







Στην ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι και τον Νοέμβριο, υπάρχει μία σειρά από ενθαρρυντικά στοιχεία.

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ). Οι προβλέψεις είναι ότι, σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο ύψος από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ (6,7% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (δηλαδή του Κρατικού Προϋπολογισμού χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι μειωμένο κατά 39%.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί, με σημαντική υπέρβαση του στόχου των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 520 εκατ. ευρώ (στη φετινή χρήση δεν έχουμε την επανάληψη εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που πέρυσι, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, είχαν ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτή η ενθαρρυντική εικόνα των εσόδων παρατηρείται και κατά το Δεκέμβριο, καθώς, ενδεικτικά, ως τα μέσα του μήνα, τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, κυρίως από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), έχουν υπερκαλύψει ήδη κατά 3,5% το μηνιαίο στόχο και κατά 3,6% το συνολικό ετήσιο στόχο, ενώ τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των ενεργειακών προϊόντων διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 9,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 (από μείωση κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) και διαμορφώνονται στα 42 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία είναι μάλιστα αυξημένες σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ σημαντικά μειωμένες είναι οι λειτουργικές, κυρίως καταναλωτικές, δαπάνες. Το μήνα Νοέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 18,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Στην σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος:

Όταν η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης, η χώρα είχε μπει σε άκαμπτη τροχιά.

Οι εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις σημείωναν την αδυναμία της να προχωρήσει στον πραγματικά δύσβατο δρόμο.

Απορρίψαμε την επιλογή να γυρίσουμε πίσω. Απορρίψαμε την επιλογή να κάνουμε αμήχανοι σημειωτόν.

Επιλέξαμε να βαδίσουμε αταλάντευτα και γρήγορα μπροστά.

Στους έξι μήνες που πέρασαν στα δημόσια οικονομικά καταφέραμε ορισμένα από τα επιδιωκόμενα.

...

Παρά την ικανοποιητική αυτή εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, καλύτερη από τις προβλέψεις, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη.

Σε συνθήκες σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας και βελτίωσης του «κλίματος» στο εξωτερικό και το εσωτερικό, έχει αρχίσει η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com