Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Τα «στοιχειωμένα» ακίνητα των Ταμείων

Αδεια πολυώροφα κτίρια – φιλέτα και οικόπεδα χιλιάδων τ.μ και στρεμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, κλειστά (λόγω και της κρίσης, πλέον) ξενοδοχεία, γραφεία και καταστήματα στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ακόμη και δασικές εκτάσεις (!) έχουν στην κατοχή τους, τα ασφαλιστικά ταμεία.






Η λίστα που παραδόθηκε, στο πλαίσιο της πρώτης συστηματικής καταγραφής, στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση -και την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ»- περιλαμβάνει σχεδόν 300 «αδρανή» ακίνητα.

Αλλα εγκαταλελειμμένα από χρόνια και άλλα αξιοποιήσιμα «εφόσον υπάρξει σχέδιο», εκτιμούν στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης υπογραμμίζοντας ότι η κρίση που πλήττει την κτηματαγορά (επηρεάζοντας και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων) και η έλλειψη ρευστότητας (η οποία χρειάζεται για να ανακαινισθούν κτήρια που θα μπορούσαν να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες καταργώντας την πληρωμή ενοικίων) δεν πρέπει να αποτελέσουν το νέο «άλλοθι» για τη συνέχιση της πολύχρονης αδράνειας των διοικήσεων σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Σε αυτή τη βάση, όλα τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο «ηλεκτρονικό μητρώο ακινήτων» μπαίνουν στο... μικροσκόπιο του υπουργείου με πρώτο στόχο «να αξιοποιηθούν όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν» προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες για πληρωμές ενοικίων και, σε δεύτερο στάδιο, να δρομολογηθούν αποφάσεις για τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους σε συνεργασία ακόμη και με ιδιώτες – εταιρείες.

ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΙΣ
Η «οδηγία» του υπουργείου προς τις διοικήσεις των ταμείων είναι να προχωρήσουν άμεσα σε συστεγάσεις υπηρεσιών αξιοποιώντας ιδιόκτητα κτίρια τους. Υπάρχουν ταμεία με διάσπαρτες υπηρεσίες σε διάφορα κτίρια ή και σε ορόφους χωριστών ενοικιαζόμενων κτισμάτων με μόλις τρεις ή δέκα υπαλλήλους ανά όροφο. Αλλα ταμεία νοικιάζουν δύο ή και τρία κτίρια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους δίπλα σε ιδιόκτητα οικήματα που έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί του υπουργείου Εργασίας νοικιάζουν σε όλη τη χώρα 834 ακίνητα καταβάλλοντας 24 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Κινήσεις από τις πολιτικές μεταστέγασης και συστέγασης, έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια καθώς αυτό επιτάσσει μια στοιχειώδης ορθολογική δημόσια διοίκηση», υπογραμμίζει ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος έχει δώσει εντολή να μειωθούν κατά 30% οι δαπάνες από ενοίκια και γενικά λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών φορέων.
Τα «στοιχειωμένα» ακίνητα των Ταμείων

ΤΑ 300 ΑΚΙΝΗΤΑ
«Κλειδί» για τις συστεγάσεις και μετακινήσεις είναι το μητρώο με τα σχεδόν 300 (μαζί με τα καταπατημένα, υπό κατάληψη και αμφισβητούμενα) «αδρανή» - κενά ακίνητα των Ταμείων:

Τουλάχιστον 80 ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει κενά το ΙΚΑ που αυτή την περίοδο επιδιώκει να κρατήσει «ανοικτό» το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη. Το ΙΚΑ που είναι ο μεγαλύτερος ενοικιαστής ακινήτων (νοικιάζει 549 ακίνητα) διαθέτει οικόπεδα – φιλέτα στην Αττική (33.600 τ.μ στην Κηφισιά, 46.177 τ.μ στη Ν. Ερυθραία, κ.ά.) και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έκταση 121.849,89 τ.μ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης που έχει παραχωρηθεί στο Μετρό για εργοταξιακή χρήση, 33.365 τ.μ στην Καβάλα, 13.648 τ.τ στην Κοζάνη. Αναξιοποίητα κτίρια έχει, ωστόσο, στην Αθήνα όπως στην οδό Βουλής 6 (1.833 τ.μ), στην Πανεπιστημίου 46, στη Μενάνδρου, στη Μεσογείων 453 στην Αγ. Παρασκευή (1073,20 τ.μ) κ.ά. Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει δρομολογήσει την αξιοποίηση του οκταόροφου κτιρίου στην οδό Πειραιώς 64 που μελλοντικά θα στεγάσει τις διασκορπισμένες σε τουλάχιστον 12 κτίρια υπηρεσίες του...
Το ΕΤΑΑ έχει 32 ακίνητα αδρανή. Ανάμεσά τους το κλειστό, πλέον ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου στην Αθήνα (ανήκει στον τομέα ασφάλισης νομικών), πολλά άδεια καταστήματα δάσος 51.600 τ.μ στον Ωρωπό, οικόπεδα στην Πεντέλη, στη Ραφήνα κ.ά.
Στα 16 φτάνουν τα κενά ακίνητα του ΝΑΤ και των επιμέρους τομέων ασφάλισης. Καταστήματα, 1 κινηματογράφος στην οδό Σταδίου (το πρώην ΑΣΤΟΡ), πολυόροφα κτίσματα στην Αθήνα και ένα από αυτά, στην οδό Πατησίων 61, υπό κατάληψη.
Το Ενιαία Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εργαζομένων (πρώην ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ) έχει παραχωρήσει στο ΙΚΑ πολυόροφα κτήρια και γραφεία και έχει ακόμη 16 κενές ιδιοκτησίες, πολυόροφα κτήρια στην Διδότου, στη Μενάνδρου, στην Καβάλα, διατηρητέο στην Στερά Ελλάδα και μικρά κυρίως οικόπεδα.
Το ΤΕΑΙΤ έχει 14 αδρανή ακίνητα. Ανάμεσά τους πολυόροφο κτήριο 10.246,20 τ.μ στη Σωκράτους, πάρκινγκ στη Λένορμαν και ορόφους σε διάφορα κτήρια.
Ο ΟΑΕΕ, ιδιοκτήτης πολλών κτηρίων και καταστημάτων (διαθέτει γνωστά ξενοδοχεία στη Μύκονο και στη Θεσσαλονίκη τα οποία νοικάζει σε τρίτους) έχει 13 ακίνητα κενά.
Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει 11 κενά ακίνητα, κυρίως καταστήματα στην Αθήνα και 2 διατηρητέα στο κέντρο της πρωτεύουσα που είναι υπό ανακαίνιση.
Το ΤΑΥΤΕΚΩ έχει την κατοχή του συνολικά 6 ανεκμετάλλευτα ακίνητα, οικόπεδα και πρώην παιδικές κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα της Αττικής και στη Β. Ελλάδα.
Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» στη Θεσσαλονίκη, έχει 7 κενά καταστήματα, γραφεία και αποθήκες στην οδό Σταδίου. Πρόσφατα ενοποίησε όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Φιλελλήνων που παρέμενε κενό.
Το ΤΕΑΠΑΣΑ έχει 7κενές ιδιοκτησίες και ανάμεσά τους 2 ανεκμετάλλευτα οικόπεδα 37.000 τ.μ στα Μελίσσια
Μικροϊδιοκτήτης, σε σύγκριση με άλλα ταμεία, είναι το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Εχει συνολικά 13 κενά ακίνητα στην Αθήνα (στην Πεύκη 945 τ.μ και στη Θεσσαλονίκη 939 τ.μ). Ακολουθούν το ΤΑΠΙΤ με 3 κενά (κατάστημα στον Πειραιά, 61 στρέμματα εκτός σχεδίου στα Βίλλια και στη Θεσσαλονίκη), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με μικρή ακίνητη περιουσίας και ένα κενό κτήριο στην Αθήνα.
Χωρίς ακίνητη περιουσία ο ΟΓΑ και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Τα ενοίκια
Τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Εργασίας νοικιάζουν συνολικά 834 ακίνητα ξοδεύοντας 23,9 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα μισθώματα 58 κτιρίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων (οι οποίες επιχορηγούνται για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών).

Με βάση τα στοιχεία:

Το 65,8% των ακινήτων (549) είναι νοικιασμένα από ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πληρώνουν το 72% της συνολικής δαπάνης (17,2 εκατ ευρώ σε σύνολο 23,9 εκατ. ευρώ). Ο μεγαλύτερος ενοικιαστής είναι το ΙΚΑ , με 277 ακίνητα και ετήσια μισθώματα 10,9 εκατ. ευρώ.

Υψηλά ποσά καταβάλλουν, λόγω και του εκτεταμένου πανελλαδικά δικτύου υπηρεσιών, ο ΟΑΕΔ (για 96 ακίνητα πληρώνει 3,4 εκατ. ευρώ) και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (για 83 ακίνητα καταβάλει 1,5 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών και μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, το ΣΕΠΕ και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας μεταφέρονται σε ιδιόκτητα κτίρια ή συγχωνεύονται (από την οδό Πειραιώς, το υπουργείο μετακομίζει στο ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Σταδίου, όπου στεγάζεται η ΓΓΚΑ).

ΟΕΚ και ΕΣΤΙΑ
Πάνω από 45 αδρανή ακίνητα δεκάδων χιλιάδων τ.μ. - κυρίως οικόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα που έμειναν ανεκμετάλλευτα, γραφεία ή και ολόκληρα κτίρια (πρώην Κέντρα Νεότητας κ.ά.) σε ολόκληρη τη χώρα διαθέτουν οι καταργηθέντες Οργανισμοί της Εργατικής Κατοικίας και της Ε. Εστίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

Εκπαιδευτικά κτίρια.
Κτίρια υπό κατάληψη από οργανώσεις συνταξιούχων, δήμους (στο Αλιβέρι από κοινού με τη ΔΕΗ, στην Κύμη, στο Αργοστόλι κ.ά.).
Οικόπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας 76 χαρακτηρισμένο για χρήση θεάτρου.
Οικόπεδα ελεύθερα (όπως στην Παλλήνη) ή δεσμευμένα ή καταπατημένα από δήμους στα Λιόσια, στην Ιεράπετρα, στο Βόλο κ.ά.
Κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή ιστορικά μνημεία (στην Ερμούπολη).
Κτίριο στη νεκρή ζώνη της Αμμοχώστου στην Κύπρο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com