Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Σταδιακή αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου

Ξεκινά η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες καθώς αναμένεται να καταβληθούν τα πρώτα περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 42 υπερχρεωμένων δήμων και για την καταβολή εφάπαξ σε 1.200 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν.






Συνολικά έως το τέλος του έτους αναμένεται η πληρωμή επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με στόχο το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το σκοπό αυτό να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.

Τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ύστερα από ευρεία σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το επιτελείο του.

Με τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ, ανοίγει σταδιακά η στρόφιγγα για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ύστερα από την έγκριση της Ευρωζώνης για την αποδέσμευση της νέας δόσης των δανείων από το πρόγραμμα στήριξης.

«Οξυγόνο στην αγορά»
«Θα δώσουμε επιτέλους την αρχή της ρευστότητας στην αγορά, το οξυγόνο που τόσο το έχουν ανάγκη και οι επιχειρήσεις και ο καταναλωτής», δήλωσε χθες ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως το Δημόσιο δεν πρέπει να ξαναδημιουργήσει τέτοια χρέη. «Από το 2009 το Ελληνικό Κράτος ξεκίνησε να συσσωρεύει ? και είναι μια πολύ κακή συνήθεια αυτή ? χρέη προς τον Έλληνα ιδιώτη.» Δεσμεύθηκε παράλληλα πως από το 2013 θα συνεχιστεί η αποπληρωμή για το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ.

Ποιες πληρωμές θα γίνουν φέτος
Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σταϊκούρας:

Σήμερα θα πληρωθούν 40 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους. Παράλληλα θα δοθούν 255,3 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε 42 υπερχρεωμένοι Δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Μέχρι το τέλος του έτους το ΓΛΚ θα διαθέσει πόρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές από επιστροφή φόρων, υποχρεώσεις του ΕΟΠΠΥ προς παρόχους υγείας και φαρμακοποιούς και για υποχρεώσεις υπουργείων και άλλων φορέων. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί και αξιολογούνται αιτήματα των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας. Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του έτους εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση από την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και σημείωσε πως η χρηστή διαχείριση δίνει τη δυνατότητα για κάποιες παροχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΛΚ η κυβέρνηση προχώρησε ή προχωρά άμεσα:

Στην απόδοση των οφειλόμενων και των πιστώσεων για επενδυτικές δαπάνες προς τους ΟΤΑ α' βαθμού, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων σε νοσοκομεία κατά 100 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων του Σεπτεμβρίου προς τους φαρμακοποιούς.

Στην επιχορήγηση επιδόματος θέρμανσης 80 εκατ. ευρώ.

Με νέο νόμο
Στήριξη ευάλωτων ομάδων από αδρανείς καταθέσεις

Νέο νόμο για τις αδρανείς καταθέσεις στις τράπεζες καταθέτει η κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα προβλέπει μέρος των χρημάτων αυτών να εισέρχονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού ώστε να κατευθυνθούν για ενισχύσεις προς κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το νέο νόμο προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αναφέρεται σε λογαριασμούς πολιτών που δεν είχαν για πάρα πολλά χρόνια κινηθεί και ρυθμίζονται σήμερα, με νόμο του 1942. «Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έρχεται ένας σύγχρονος νόμος που θα έχει έναν ξεχωριστό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά που θα μπουν σε αυτόν τον κωδικό θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Παραγραφή δικαιωμάτων
Όπως αναφέρει το ΓΛΚ επικαιροποιείται και αυτοματοποιείται το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο (του ν.δ. 1195/1942) και επιτρέπεται η χρήση κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νόμιμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης 20ετίας. Καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της προαναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του ν.δ. 1195/1942.

Συντάξεις
Από τις αρχές του 2013 με ειδική νομοθετική ρύθμιση θα καθιερωθεί ότι όσοι συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν το 50% του βασικού τους μισθού για όσο διάστημα διαρκέσει η έκδοση της πλήρους σύνταξης

 
website counter
friend finderplentyoffish.com