Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Goldman Sachs: Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη μέχρι 30%

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ξέφυγε από τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ευρώ το 2012, αυτό δε σημαίνει ότι δε υπάρχει το συγκεκριμένο ρίσκο για τη νέα χρονιά σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της που επιχειρεί ένα σύντομο απολογισμό για το 2012.




Τονίζει δε ότι η χώρα μας έχει κάνει περισσότερα από όσα της αναγνωρίζονται ειδικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Όπως αναφέρει ο οίκος η Ελλάδα έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης, λόγω της προσπάθειας των ευρωπαίων και δη της Γερμανίας να «νοικοκυρέψουν» την κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και επειδή η φοβία για έξοδο οδήγησε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το σενάριο εξόδου

Οι παράγοντες όμως αυτοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο εξόδου για του χρόνου. Κι αυτό μπορεί να συμβεί αν η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ένα αποφασιστικό ρόλο για την επίτευξη μεγαλύτερης ενοποίησης στην Ευρώπη δημιουργώντας με χώρες που μπορούν να εγγυηθούν τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ με την Ελλάδα να εξαιρείται από αυτές (συμμετέχοντας σε μια δεύτερης κατηγορίας ομάδα χωρών μαζί με π.χ. το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, που χρησιμοποιούν το ευρώ , ως νόμισμά τους, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων).

Για να εδραιώσει τη θέση της στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από την ευκαιρία που δημιουργήθηκε πρόσφατα και να κάνει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται σε μικρό βαθμό, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή από ό, τι συνήθως πιστώνεται αν και με σημαντικό μακροοικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά, κατά τα τελευταία τρία έτη, όπως και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Αλλά σαφώς υπάρχουν πολύ περισσότερα να κάνει όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις. Επαναλαμβάνει επίσης ότι μετά τις αναδιαρθρώσεις χρέους, με τη συγκέντρωση αυτού στον επίσημο τομέα, η απόφαση για την Ελλάδα ή για νέο κούρεμα είναι πλέον πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs προβλέπει για την Ελλάδα σε ένα ήπιο σενάριο αύξηση του ΑΕΠ κατά 30% στην επόμενη δεκαετία, ενώ το θετικότερο σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 40% για το ίδιο διάστημα.

Ανάπτυξη το 2014

Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, εκτίμησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιεργκ Ασμουσεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τοπική γερμανική εφημερίδα Ράινισε Ποστ.

«Η ελληνική οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Εκείνοι που προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύσθηκαν πέρα για πέρα», υπογράμμισε, σύμφωνα με τα προδημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξής του, ο κ. Ασμουσεν.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκφράστηκε επαινετικά για τις σημαντικές προσπάθειες της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, παρά την ύφεση, τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αυστηρής λιτότητας. «Ανάμεσα στο 2009 και το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 9 μονάδες εν σχέσει προς το ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», εκτιμά ο κ.Ασμουσεν στην ίδια συνέντευξη.

Επίσης, σημειώνει πως στο ίδιο διάστημα το ατομικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με το 2008 σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και να ξαναστηθεί η ίδια στα πόδια της χάρη στα δημοσιονομικά έσοδα», ανέφερε ο κ. Ασμουσεν, αποκλείοντας, προς το παρόν, κάποιο νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας από την Ευρώπη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com