Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. από το Κατάρ

Παραγωγικό αποδείχθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Κατάρ, καθώς την Τρίτη υπεγράφη συμφωνία με το εύρωστο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.



Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ελληνοκαταριανού fund στο οποίο αμφότερες οι χώρες θα συνεισφέρουν έκαστη κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και το οποίο θα αποτελέσει το όχημα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι το Κατάρ και η Ελλάδα θα μπορούσαν να επενδύσουν από 1 δισ. ευρώ σε ένα κοινό fund για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ ($1,34 δισ.) σε ένα fund το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να διαθέτει αντίστοιχο ποσό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο επενδυτικός βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, η Qatar Holding, και ένα επενδυτικό ταμείο της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν να επενδύσουν έως 2 δισ. ευρώ σε ιταλικές επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. από το Κατάρ

Η ελληνική αντιπροσωπεία συνυπέγραψε με το Κατάρ Μνημονια Κατανόησης για την πολιτιστική συνεργασία, τον αθλητισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ σήμερα αναμένεται να υπογράφει η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλαδος-Κατάρ που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει προηγουμένως τον εμίρη του Κατάρ Χαμαντ Μπιν Χαλιφα Αλ Θανι. Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών που συζητούν με συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας , της γεωργίας, των κατασκευών αλλά και από εκπροσώπους κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΕΑΒ που φαίνεται να εξασφαλίζει συμφωνία για τη συντήρηση αμυντικών συστημάτων του Εμιράτο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αραβες ζήτησαν διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να επενδύσουν, κάτι όμως που απαγορεύει η ΕΕ καθώς πρέπει να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί. Αυτό ήταν άλλωστε και το πρόβλημα που οδήγησε τους Καταριανούς σε αποχώρηση από το διαγωνισμό για το Ελληνικό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com