Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έρχονται ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών προς την ΑΤΕ ΑΕ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ασφάλεια των τροφίμων που δόθηκε σε διαβούλευση.




Η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν. Στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.

Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε μετατρέπεται σε μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών με επιτόκιο 5%. Η τράπεζα θα μπορεί να απαιτήσει την εκμίσθωση του ακινήτου και στη συνέχεια την εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια, έως ότου εξοφληθεί το νέο δάνειο. Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας.

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς την παλιά ΑΤΕ, που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, είναι ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ανέρχονταν έως τον Ιούλιο του 2012 περίπου στα 1 δισ. ευρώ και των συνεταιρισμών στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο αριθμός, δε, των εν λόγω δανείων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 100.000.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com