Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δίκες Fast Track για τη διαφθορά

Νομοσχέδιο-σκούπα, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα τη διαφθορά, τους επίορκους υπαλλήλους, τα αυξημένα κρούσματα των ληστειών με βαρύ οπλισμό, των «περίεργων» αποφυλακίσεων και των φαινομένων ρατσιστικής βίας κατατέθηκε στη Βουλή.



Με το ίδιο νομοσχέδιο εξορθολογίζεται η νομοθεσία για τα ναρκωτικά και αντιμετωπίζονται με επιείκεια οι εξαρτημένοι κρατούμενοι, ενώ προστατεύονται από δικαστικής πλευράς αποτελεσματικότερα οι εργαζόμενοι που απολύονται.

Παράλληλα προβλέπονται δίκες-εξπρές σε υποθέσεις διαφθοράς, εγκληματικών οργανώσεων ή σε άλλες που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο (ώστε να εμποδίζονται οι αποφυλακίσεις), σε μισθωτικές διαφορές (για το ύψος των ενοικίων) και σε φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ, για να εισπράξει γρήγορα το Δημόσιο. Με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργούνται επίσης εισαγγελείς διαφθοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές προσλήψεις (772) σωφρονιστικών υπαλλήλων, μπαίνουν περισσότερες εγγυήσεις για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων (με αφορμή την υπόθεση των οροθετικών γυναικών).

Στον τομέα της διαφθοράς προβλέπονται ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και λειτουργούς που ζημιώνουν το Δημόσιο (κατά το πρότυπο ρυθμίσεων που έγιναν για πολιτικά πρόσωπα και ακολουθήθηκαν στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου). Η ρύθμιση σχεδιάστηκε με αφορμή τις αποκαλύψεις για συντάξεις-μαϊμού και οι ανακρίσεις θα ολοκληρώνονται εντός 6μήνου για να οδηγούνται γρήγορα οι υπεύθυνοι στο εδώλιο.

Οι αυστηρότερες ρυθμίσεις της δωροδοκίας (απειλείται με 10ετή κάθειρξη, όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000€) προβλέπουν υποχρεωτικά για τους επίορκους και χρηματική ποινή 50.000-500.000€ (μέχρι το 50πλάσιο των ωφελημάτων).

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα:

* Οι εργαζόμενοι που απολύονται καταχρηστικά (σύμφωνα με δικαστική απόφαση) δικαιούνται μισθούς υπερημερίας και επαναπασχόληση, ενώ το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή (οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν και ήδη εκκρεμείς δίκες).

* Οι φορολογικές - τελωνειακές δίκες άνω του 1 εκατ. ευρώ θα προσδιορίζονται εντός 3 μηνών, ενώ ταχύτατα θα εκδικάζονται (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) οι μισθωτικές διαφορές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς απειλούνται -λόγω οικονομικής κρίσης- εξώσεις, διαταγές απόδοσης μισθίου κ.λπ.

* Η καθιέρωση επιβαρυντικής περίστασης για αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο. Θα τιμωρούνται αυστηρότερα όσοι τα διαπράττουν από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό, λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, ενώ οι ποινές δεν αναστέλλονται ούτε εξαγοράζονται.

* Ποινή ισοβίων περιμένει τους ληστές που χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, χειροβομβίδες κ.λπ.) και τραυματίζουν πολίτες, ενώ δυσκολότερη γίνεται η λήψη άδειας από τις φυλακές, αφού πρέπει να εκτίσουν πρώτα τα 2/5 (αντί 1/5) της ποινής.

* Κλείνουν οι «τρύπες» για την αποφυλάκιση λόγω λήξης 18μήνου, με προτεραιότητα σε ανακρίσεις (6 μήνες) σοβαρών αδικημάτων και σύνδεση τυχόν λαθών με την υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστών, ώστε οι δίκες να γίνονται πολύ έγκαιρα.

* Με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών θα τιμωρούνται όσοι εισέρχονται ή παραμένουν σε δημόσια κτίρια, υπηρεσίες κ.λπ., κατά τον χρόνο που δεν διεξάγεται υπηρεσία.

* Επαναλαμβάνονται οι δίκες στα πολιτικά δικαστήρια για όσους δικαιώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com