Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Με πρόστιμο 1 δισ. ευρώ κινδυνεύει η Google

Ενα μεγάλο βήμα προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε. προσπαθεί να δρομολογήσει η Κομισιόν, προτείνοντας τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ενιαίας ελεγκτικής αρχής δεδομένων, που θα έχει μεγάλες εξουσίες και θα μπορεί να επιβάλλει αποθαρρυντικά πρόστιμα σε κολοσσούς του Διαδικτύου.





Αν η νομοθεσία αυτή που έχει προτείνει η Κομισιόν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια και από τις χώρες-μέλη, η Google θα κινδυνεύσει να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 1 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν, για τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ενιαίας ελεγκτικής αρχής δεδομένων που θα έχει τη δυνατότητα να υποκαθιστά τις εθνικές αρχές και να επιβάλλει πρόστιμα σε ιδιωτικές εταιρείες, εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τις χώρες-μέλη. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και αν υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν, η Ε.Ε. θα έχει κάνει ένα ιστορικό βήμα για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε η επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ στις Βρυξέλλες και μάλιστα αναφέρθηκε στην Google ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ενιαία αρχή θα μπορούσε να απειλήσει μια εταιρεία που δεν θα υπακούει στους κανόνες με ένα πρόστιμο της τάξης μέχρι και 2% επί του παγκόσμιου τζίρου της, είπε η Βίβιαν Ρέντινγκ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, πρόστιμα μπορούν να επιβάλουν μόνο οι εθνικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά τα ποσά δεν αποθαρρύνουν τους μεγάλους κολοσσούς του Διαδικτύου, ενώ δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά. Η νέα νομοθεσία θα ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα δίνει πρωτοφανείς εξουσίες σε μια ευρωπαϊκή ενιαία ελεγκτική αρχή. Παράλληλα, θα αυξάνει την ευθύνη κολοσσών του Διαδικτύου απέναντι στους χρήστες και θα προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com