Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:ΤΕΛΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 1% ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Δημιουργία ειδικού λογαριασμού ασφαλείας, περίπου 17,5 εκατ. ευρώ σε μία τριετία, από την καταβολή μοναδιαίου μικρού τέλους από όλους τους καταναλωτές, προϋποθέτει η πρόταση του Ρυθμιστή της Αγοράς Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μελλοντικά κρίση ή άλλο πρόβλημα, από ξαφνική έλλειψη φυσικού αερίου.





Οι προτάσεις της ΡΑΕ, που δόθηκαν προς ανοιχτή διαβούλευση σε όλους τους φορείς της αγοράς για να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

* Βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως το μοναδιαίο τέλος στη χρήση φυσικού αερίου, με μέσο κόστος 0,298 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, το οποίο θα επιβαρύνει χρήστες που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, με μάξιμουμ επιπλέον κόστος έως και 1% στο λογαριασμό τους.

* Μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η δημιουργία νέων υποδομών για αυξημένους χώρους αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, με αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, νέους τερματικούς σταθμούς ή υπόγεια αποθήκη και νέα διασύνδεση με νέα πηγή φυσικού αερίου ή διαφοροποιημένη αγορά.

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αποφασιστούν από την πολιτική ηγεσία, αφού απαιτούν νέες επενδύσεις και αυξημένες υποδομές. Αντίθετα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με την εφαρμογή του τέλους είναι άμεσα και θα εφαρμοστούν σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση που ξεκινά η ΡΑΕ, η οποία έχει θέσει καταληκτική ημερομηνία του συγκεκριμένου σταδίου την 22α Μαρτίου.

Το σκεπτικό της ΡΑΕ για την εφαρμογή του τέλους προβλέπει τη συγκέντρωση κεφαλαίων περί τα 10 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, τα μισά, δηλαδή 5 εκατ. ευρώ, το δεύτερο χρόνο και ένα τέταρτο, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ, τον τρίτο χρόνο, ώστε να έχει συμπληρωθεί ο λογαριασμός ασφαλείας με βάση και τις ανάγκες, μέχρι το έτος 2016.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ υπολογίζει ένα ποσόν περί τα 4,2 εκατ. ευρώ για εναλλακτικό καύσιμο (ντίζελ για θέρμανση), αποζημιώσεις πελατών μέχρι και 6,7 εκατ. ευρώ σε έκτακτες συνθήκες -με το ποσό αυτό να είναι το ανώτερο στην περίπτωση του πλέον απαισιόδοξου σεναρίου. Και τέλος, πάλι σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, επιπλέον 3,1 εκατ. ευρώ για τήρηση αποθέματος υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλοία (εν πλω).

Τον ειδικό λογαριασμό ασφαλείας θα χειρίζεται ο Ρυθμιστής του συστήματος, δηλαδή η ΡΑΕ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com