Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Επίλυση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Μήνυμα στην 'Aγκυρα για επίλυση των όποιων διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της International Herald Tribune και δήλωσε ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτελεί τμήμα μακροχρόνιου σχεδιασμού, που αφορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.





Δυσκολίες
«Υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην κατάθεση της «ρηματικής διακοίνωσης» στον ΟΗΕ, όπου η Αθήνα επισημαίνει ότι η Τουρκία δίνει «οικόπεδα» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. «Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η 'Αγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με τη διαφορά όμως ότι εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν οι διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά και ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας κερδίζει συνεχώς έδαφος, όπως και η αποδοχή και η ισχύς του. «Μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολλαπλή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, όχι μόνον στο επίπεδο της διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής υδρογονανθράκων «Φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη ΝΑ Μεσόγειο» είπε, τονίζοντας ότι σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει ρόλο σπουδαίο στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πόρων, πέραν από τη ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στη διακίνηση, ο οποίος για να γίνει πραγματικός χρειάζεται σχεδιασμός και συμμαχίες με τους συμμάχους και όλους τους γείτονές μας.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου μίλησε για ελπιδοφόρα κοιτάσματα που μπορεί να επεκτείνονται δυτικότερα, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. «Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Κύπρου και του Ισραήλ, θα εξαντλήσουμε όλες τις ευκαιρίες για συνέργιες και συνεργασίες» και αναφέρθηκε στην κύρωση της συμφωνίας για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI, «που συνεχίζει να έχει τη στήριξη της χώρας μας αλλά και της Κομισιόν».

Κοιτάσματα
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Flow Energy H. Kωνοφάγος εκτίμησε ότι νότια της Κρήτης και δυτικά προς την Κεφαλλονιά, όπου υπάρχουν 80 λασποηφαίστεια, υπάρχει πιθανότητα 60% να βρεθούν κοιτάσματα, αξίας 270 δισ. δολαρίων σε βάθος 35τίας.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν Μάτ Μπράιζα τάχθηκε υπέρ του αγωγού μέσω Τουρκίας που θα μεταφέρει το αέριο Κύπρου και Ισραήλ, οι εκπρόσωποι όμως και των δύο χωρών στο συνέδριο μίλησαν για μεταφορά μέσω Ελλάδας, ο κ. Μπράιζα είπε επίσης ότι η Ε.Ε. είναι υπέρ του αγωγού «Ναμπούκο», θέση την οποία αντέκρουσε ο γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνοντας ότι η Κομισιόν είναι ουδέτερη. Για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ο κ. Μπράιζα είπε ότι αν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της πρέπει όποιος τις αποκτήσει να μείνει προσηλωμένος στις δυνάμεις της ανοικτής αγοράς και όχι της μονοπωλιακής αγοράς.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com