Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ποιους θεωρούν φοροφυγάδες οι πολίτες

Ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής έχουν οι πολίτες τους γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και ιδιοκτήτες εστιατορίων.





Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας GPO που έκανε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και αφορά στη γνώμη των νοικοκυριών και των εμπόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η δημοσκόπηση έγινε τον Ιανουάριο σε 1.600 νοικοκυριά και σε 1.000 μικρομεσαίους και κατέγραψε τις απόψεις για τη φοροδιαφυγή και τον τρόπο αντιμετώπισής της αλλά και τη σημασία της μικρής επιχείρησης για την οικονομία.

Έτσι, τα νοικοκυριά θεωρούν ότι είναι «πολύ και αρκετά» έντονο το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στις ακόλουθες επαγγελματικές κατηγορίες:

1. Ιατρεία 88,6%.

2. Τεχνίτες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) 85,4%.

3. Δικηγορικά γραφεία – συμβολαιογραφεία 75,2%.

4. Εστιατόρια – ταβέρνες 57,9%.

Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά τα βενζινάδικα (44,1%), τα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%) και τα σούπερ μάρκετ (17,7%).

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα (95,7%) θεωρεί η κοινή γνώμη το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους (53%) φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει, αποκρύπτοντας εισοδήματα. Ωστόσο, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη). Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι είναι «μέτρια» και το 22,1% «μικρή», ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις μικρομεσαίες είναι «μεγάλη». Ταυτόχρονα 6 τους 10 περίπου (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες.

Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν, σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητας αυτών και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα από τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η οποία επιπλέον θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημειώνεται πως το 74,2% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο, σε ποσοστό 64,4%, πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά με ποσοστό 67% στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε ό,τι αφορά τη γνώμη των ίδιων των μικρομεσαίων για τη φοροδιαφυγή, οι περισσότεροι ερωτώμενοι κρίνουν ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισής της είναι χαμηλής επάρκειας. Η πλειονότητά τους επίσης έχει αρνητική γνώμη για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία των μικρομεσαίων είναι η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com