Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Παπανδρέου στο CNN: Λύση για την κρίση οι μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα

Τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη λιτότητα προκρίνει ως λύση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστίν Αμανπούρ.






«Ήσαστε πρωθυπουργός της χώρας, το ίδιο και ο πατέρας σας, το ίδιο και ο παππούς σας. Πώς νιώθετε όταν βλέπετε το λαό να πονάει;» ερωτάται από την Κρ. Αμανπούρ ο Γ. Παπανδρέου.

Απαντά: «Κι εγώ πονάω. Έπρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, γιατί αντιμετωπίζαμε τη χρεωκοπία και φυσικά θέλαμε να την αποφύγουμε. Έπρεπε να πάρουμε επώδυνα μέτρα και ο πόνος είναι ακόμα εκεί. Πιστεύω όμως ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Την ίδια ώρα, όμως, περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία από το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει τα ελαττώματά του». «Η ευρωζώνη είναι δομημένη με ευάλωτο τρόπο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα λιτότητας και θα προκληθεί κοινωνική εξέγερση, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Συμφωνώ μαζί του. Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα ήταν πάντα προτεραιότητα όμως η πρώτη προτεραιότητα είναι να δούμε τι υπάρχει πίσω από το πρόβλημα. Γιατί υπάρχει τέτοια ύφεση. Για μένα είναι κυρίως θέμα μεταρρύθμισης. Έπρεπε να μεταρρυθμίσουμε κυβερνητικές δομές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, την έλλειψη διαφάνειας, τη διαφθορά. Αυτό προσπάθησα να κάνω και αυτό μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσε μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία».

Όσον αφορά τη δράση της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε πως δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας τονίζοντας: «Η λιτότητα δεν είναι λύση. Κάποια λιτότητα μπορεί να είναι απαραίτητη για να ελέγχουμε τον προϋπολογισμό, αλλά στο τέλος δεν θα είναι αυτή η φόρμα που θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις».

«Φυσικά χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερη βοήθεια από τις αγορές και σε αυτό το σημείο έχουμε κάνει πολύ λίγα πολύ αργά», επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, ανάμεσα στις οποίες ο τουρισμός και η ενέργεια.

Κατέληξε λέγοντας «Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι ότι τα μέτρα λιτότητας είναι πολύ βαθιά και σπάνε τα φτερά της νέας γενιάς. Δεν θέλω να δω άλλη χαμένη γενιά. Γι' αυτό πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια...».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com