Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ενα τζάκι ρυπαίνει όσο 1.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας

«Ενα τζάκι εκπέμπει σε 4 ώρες τόσους ρύπους όσο χίλια νέα αυτοκίνητα μέσα σε μία μέρα». Η αναγωγή αυτή αποτελεί επιστημονικό εύρημα και ουσιαστικά δίνει την απάντηση για τις υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον περασμένο χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έκαιγαν στο φουλ.




Ειπώθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) μαζί με το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), με τίτλο «Ρύπανση από αιθαλομίχλη. Το χρονικό των άστοχων επιλογών: τα λάθη, οι επιπτώσεις, οι λύσεις».

Επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο εντόπισαν τις αιτίες και πρότειναν ένα πακέτο μέτρων που θα περιορίσει το πρόβλημα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας. Μέτρα τα οποία θα δώσουν διέξοδο στην επιβαρημένη ατμόσφαιρα λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης -σε αρκετές περιπτώσεις ακατάλληλων- στερεών καυσίμων, στην οποία οδηγήθηκαν εκόντες-άκοντες οι περισσότεροι πολίτες λόγω της οικονομικής ανέχειας και των δυσβάσταχτων φόρων στο πετρέλαιο.

Στις λύσεις που προτείνονται είναι ένα μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων για αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά (που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια), με ευρωπαϊκούς ή και εγχώριους πόρους. «Η αναβάθμιση ενός κτηρίου παλαιάς κατασκευής, χωρίς μόνωση, σε κτήριο με ολοκληρωμένη μόνωση κελύφους και κουφωμάτων, μπορεί να επιφέρει μείωση 47% στο ετήσιο κόστος θέρμανσης» εξήγησε η Χρ.Θεοχάρη, υπεύθυνη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ.

Η πρόεδρος του CISD και πρώην ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, αλλά και η κ. Θεοχάρη από πλευράς ΤΕΕ, έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τα εξής μέτρα:

Αμεση μείωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση (π.χ. μείωση του ΦΠΑ), σε συνδυασμό με τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για εξοικονόμηση ενέργειας (με σχετικά κίνητρα), αλλά και ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΦΚ για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Φοροαπαλλαγές κυρίως σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αναγκών σε θέρμανση.

Αναγκαία κρίνουν επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, αλλά και την επιτάχυνση της σύνδεσης κτηρίων στο δίκτυο. Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση δημοσιοποίηση αξιόπιστων προδιαγραφών για τους τους λέβητες-καυστήρες κάθε τύπου, για τα στερεά καύσιμα, αλλά και για τα καύσιμα από βιομάζα.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com