Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πτώση 14-15% στις τιμές ενοικίασης κατοικιών

Πτώση 14-15%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρατηρήθηκε στις τιμές των ενοικίων κατοικιών σε όλη την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η RE/MAX.





Σύμφωνα με την εταιρεία, η πορεία των ενοικιάσεων κατοικιών το προηγούμενο έτος επηρεάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η υπερπροσφορά των κατοικιών αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών επηρέασε πτωτικά τα επίπεδα τιμών.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, και κατά συνέπεια η βελτίωση της ψυχολογίας, θα περιορίσει την περαιτέρω μείωση των τιμών και ταυτόχρονα σε δημοφιλείς περιοχές οι τιμές θα σταθεροποιηθούν.

Ζήτηση για διαμερίσματα, σχετικά νέα σε ηλικία

Αναζητώντας το προφίλ του υποψηφίου ακινήτου προς ενοικίαση, η πλειοψηφία των γραφείων που συμμετείχαν στην έρευνα συμπεραίνει πως πρόκειται στην πλειοψηφία τους για διαμερίσματα, σχετικά νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10-15 ετών), τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα βόρεια προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα). Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τμ (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των βορείων προαστίων), ενώ το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα 1000 ευρώ με 1200 ευρώ το ανώτατο).

Ζητούμενο η αυτόνομη θέρμανση

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, η αυτόνομη θέρμανση Φ/Α (στις περιοχές της Ελλάδος όπου αυτό υπάρχει) είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (σε ποσοστό 76%). Ακολουθούν η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα), η θέση του (σε ποσοστό 53%), η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%), η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%), η ύπαρξη τζακιού (29%), ο όροφος και η θέα με ποσοστό εξίσου (24%).

Πτώση των ενοικίων σε όλη τη χώρα

Αναφορικά με την τάση των τιμών των ενοικίων κατοικιών στα διαστήματα που ασχολήθηκε η έρευνα, παρατηρείται μία πτώση ύψους 14-15% σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική η πτώση έφτασε το 12-13%, στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16-22% κατά μέσο όρο, ενώ στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο14-17%.

Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο, στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των 5 ευρώ έως λίγο πάνω από 7 ευρώ, με κατώτατη τιμή ανά τμ τα 3 ευρώ σε Καμίνια, Νεάπολη και Εξάρχεια και ανώτατη τα 11 ευρώ στην Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3,5 ευρώ έως 5 ευρώ, με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη και Πολίχνη), γύρω στα 2 ευρώ, και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία, που αγγίζουν τα 10 ευρώ.

Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία, στα 2 ευρώ, και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα, στα 7 ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com