Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Περιμένοντας τις δόσεις

ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ στον ιστό της σεναριολογίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Ακούν για νέα ρύθμιση χρεών και ρύθμιση δεν βλέπουν, με τις διαρροές να κάνουν λόγο ακόμα και για ευκολίες πληρωμής με 10 ευρώ και έως 100 δόσεις.





Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει τη «χρυσή τομή» με την τρόικα ώστε να καταλήξουν σε οριστικό σχέδιο αποπληρωμής των χρεών. Οι επικεφαλής της τρόικας βρήκαν απροετοίμαστο το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να αφήσουν ανοιχτό το θέμα, διαμηνύοντας ότι θα περιμένουν όταν επιστρέψουν, στις αρχές Απριλίου, να τους δοθεί η τελική πρόταση που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

*Δεν θα επιβραβεύει όσους υπήρξαν ασυνεπείς στο παρελθόν.

*Δεν θα παρέχει μεγάλο αριθμό δόσεων.

*Δεν θα διαγράφει τις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί.

*Θα έχει οριστικό χαρακτήρα.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή μέσω e-mail με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ώστε να προετοιμάσουν από κοινού την τελική πρόταση, προσπαθώντας παράλληλα να είναι ελκυστική ώστε να δελεάσει τους οφειλέτες να προσέλθουν στα δημόσια ταμεία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στην «Κ.Ε.» ότι στόχος της ρύθμισης θα είναι να πληρώσουν όσοι μέχρι τώρα δήλωναν αδυναμία, ενώ παράλληλα θα μπει «τέλος στα παιχνίδια των οφειλετών με την εφορία».

Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Η εφορία δεν είναι τράπεζα για να δανείζει τους φορολογουμένους» και σημείωναν ότι «αυτή η ρύθμιση θα είναι η τελευταία και οριστική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της νέας ρύθμισης, τόσο προς τις εφορίες όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα προβλέπει ανώτατο αριθμό δόσεων έως τις 36 (αν και το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει ώς και την τελευταία στιγμή να αυξήσει τις δόσεις κατά τέσσερις ή έξι ακόμα). Για την ένταξη στη ρύθμιση θα απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία του οφειλέτη (θα αποδεικνύεται με συγκεκριμένα στοιχεία που θα του ζητηθούν). Παράλληλα για να αποφασιστεί ο αριθμός των δόσεων θα χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το μηνιαίο εισόδημα, το ύψος της οφειλής, αλλά και το ύψος του ποσού που μπορεί να διαθέσει ο φορολογούμενος κάθε μήνα για τη δόση.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η φημολογία του προηγούμενου διαστήματος πάγωσε τη ροή εσόδων, καθώς, όπως δηλώνουν διευθυντές εφοριών, όχι μόνο δεν πηγαίνουν φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά ακόμα και όσοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν προσέρχονται στις εφορίες να πληρώσουν τις δόσεις, αναμένοντας μια νέα, ευνοϊκότερη, ρύθμιση.

Οι έφοροι, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα έσοδα εντός στόχων, συμβουλεύουν τους φορολογουμένους να συνεχίσουν κανονικά τις πληρωμές τους, επισημαίνοντάς τους ότι ακόμα και αν θελήσουν να ενταχθούν στην καινούργια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση, θα πρέπει να είναι καλοπληρωτές, αλλιώς η αίτησή τους δεν θα γίνει αποδεκτή.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com