Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Άνθρακες... τα άμεσα έσοδα από υδρογονάνθρακες

Εκτιμήσεις για το μέγεθος και την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και για το πότε θα ξεκινήσουν οι εισροές εσόδων απ΄ την εκμετάλλευσή τους, ανήκουν στο πεδίο του.. φανταστικού, καθώς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα κοιτάσματα Πρίνου-Καβάλας, που κι αυτά αποδίδουν ισχνή παραγωγή.




Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε επιστημονικό συνέδριο για τα πετρελαϊκά συστήματα στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωολογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τσιόκας, "η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011. Και σκεφτείτε ότι οι Κύπριοι ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη". Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα.

Ο κ.Τσιόκας υπενθύμισε ακόμη ότι στις αρχές του 2014 ή και νωρίτερα η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε διαγωνισμό παραχώρησης-ενδιαφέροντος για υπό έρευνα περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ερωτηθείς από ποιο γεωγραφικό σημείο θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία, ο κ.Τσιόκας απάντησε ότι η περιοχή θα κοπεί λογικά σε διάφορα οικόπεδα, με προτεραιότητα -βάσει λογικής- στα πιο "εύκολα", αυτά που βρίσκονται δηλαδή σε παράκτιες περιοχές.

O καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανδρέας Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι εξακολουθεί να υφίσταται πλάνη για το μέγεθος και την αξία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, δεδομένου ότι "δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, βάθους 1500-1800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό", που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες. "Μακάρι να είχαμε έσοδα το 2014, όπως λεγόταν, αλλά δεν θα έχουμε", είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Επισήμανε ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ετών, που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων. Υπενθύμισε, τέλος, ότι μια γεώτρηση 100 ημερών σε βαθιά νερά, στο ερευνητικό στάδιο, στοιχίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια, αφού η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου του είδους κοστίζει κατά μέσο όρο 420.000 ευρώ, συν άλλα τόσα για τη λειτουργία του.

Ο Αυστραλός Μπγιορν Βιγκράλα -που την τελευταία 25ετία έχει ασχοληθεί με τα πετρελαϊκά συστήματα και την εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για το ερευνητικό ρίσκο και την εκτίμηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 40 χώρες- σημείωσε ότι το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ιδίως ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com