Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Guardian: Στο ζήτημα της Κύπρου έγιναν τα ίδια λάθη με την Lehman Brothers

«Η δέχεστε τον φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων ή φεύγετε από το ευρώ». Αυτή φέρεται να ήταν η "πρόταση - εκβιασμός" στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.





Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν εν μέσω της σκλήρυνσης της στάσης του ΔΝΤ και της Γερμανίας, οι οποίοι επέμεναν ότι πρέπει οι καταθέτες να υποστούν μεγάλο πλήγμα, για τη διάσωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι, με πρωτοστάτες τους Γερμανούς και το ΔΝΤ, κράτησαν μία ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, απαίτησαν την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος στην Κύπρο. Παρατίθενται μάλιστα και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γερμανική εφημερίδα: "Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να πέσει θύμα εκβιασμού από κανέναν και από τίποτα. Γνωρίζω την ευθύνη μου για τη σταθερότητα του ευρώ κι αν πάρουμε τις λάθος αποφάσεις, θα κάνουμε μεγάλο κακό στο ευρώ", τόνισε.

Σε άλλο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας επιχειρείται ένας ενδιαφέρον παραλληλισμός με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο με τα όσα δραματικά έγιναν το 2008 στις ΗΠΑ με τη Lehman Brothers. Τότε, επισημαίνεται, ο "κόσμος περίμενε τη διάσωση της τράπεζας από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν έγινε. Κι όταν δεν βρέθηκε αγοραστής, τράβηξαν την πρίζα, υποθέτοντας ότι η τράπεζα ήταν πολύ μικρή για να προκληθεί χάος - υπόθεση καταστροφικά λανθασμένη".

Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει ομοιότητες της σημερινής Ευρώπης με την Ευρώπη της δεκαετίας του '20, μόνο που οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί: "Σήμερα είναι η Γερμανία που επιβάλλει την αυστηρότητα στις αδύναμες χώρες σε μια περίοδο που δεν έχουν καμία εύκολη διέξοδο εξαιτίας της συμμετοχής τους στην Ευρωζώνη. Πίσω στη δεκαετία του '20, η Γερμανία βρισκόταν σε παρόμοια θέση με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Νότια Ευρώπη. Είχε χρηματοδοτήσει τον πρώτο πόλεμο μέσω τεράστιων δανείων και αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις στους συμμάχους, με τη Γαλλία να επιμένει ιδιαίτερα σε δρακόντειες συνθήκες αποπληρωμής. Η συμμετοχή της στη χρυσή νομισματική μονάδα σήμαινε πως επίσης δεν υπήρχε διέξοδος οπότε κι αποδέχτηκε τους αυστηρούς όρους με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα".

Για την εφημερίδα, το ίδιο τοξικό μείγμα ύφεσης, πολιτικής ανικανότητας και θυμού από την έξωθεν ανάμειξη, το οποίο χαρακτήριζε τη Γερμανία στις αρχές του '30, έχει εμφανιστεί και στη σημερινή Ευρώπη. "Οσο περισσότερο διαρκεί η κρίση", τελειώνει το άρθρο, "τόσο πιο δυνατές θα γίνονται οι εξτρεμιστικές δυνάμεις και τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος μία ή περισσότερες χώρες να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το ευρώ επειδή δεν θα αντέχουν άλλο την ύφεση. Η Γερμανία, από όλα τα έθνη, θα έπρεπε να το καταλαβαίνει αυτό".



 
website counter
friend finderplentyoffish.com