Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ανάκαμψη έως τα μέσα του 2014 «βλέπει» η ΤτΕ

Μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανότατα και νωρίτερα θα δούμε την οικονομία ανακάμπτει, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, υποστηρίζοντας πως με δεδομένες τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της οικονομίας δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από τη λιτότητα.




Σύμφωνα με τον διοικητή ίσως υπήρξε εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο, στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο. Περιμένει, όμως, να επαναληφθεί η σταθερή βελτίωση που βλέπουμε στις καταθέσεις, από τον Ιούνιο, καθώς από τις εκλογές τότε είχαμε εισροές καταθέσεων 20 δισ. ευρώ και διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής συρρίκνωσης στο 4%. Μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Προβόπουλος:

Υστερα από έξι χρόνια ύφεσης και δύο πακέτα διάσωσης οι πιο σταθερές συνθήκες βοηθούν την Ελλάδα να σημειώσει καλή πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας της. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, σίγουρα μέχρι τα μέσα του 2014, και πιθανότατα νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει», δήλωσε. Δεν απέκλεισε δε πως «θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποιες θετικές ενδείξεις ακόμα νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις». Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4,5% φέτος, προτού εμφανιστεί μικρή ανάπτυξη το 2014.

Η εικόνα αυτή δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο από τις κυπριακές εξελίξεις, αν και το θέμα αυτό εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα μέσω του τραπεζικού συστήματος. «Στην Ελλάδα, υπήρχε μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι υπάρχουν στενοί οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών», είπε και σημείωσε πως ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπήρξε καθαρή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο.

«Όμως, περιμένω να επαναληφθεί η σταθερή βελτίωση που βλέπουμε από τον Ιούνιο», τόνισε. «Δεδομένου ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα βελτιωμένης ψυχολογίας, με την κυβέρνηση να αποδίδει, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να έρχονται πίσω» πρόσθεσε και σημείωσε πως «από τις εκλογές του Ιουνίου είχαμε εισροές καταθέσεων περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης διατηρείται περιορισμένος στο 4%».

Σχετικά με τη λιτότητα παραδέχθηκε πως ο γρήγορος ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επώδυνες συνέπειες. «Όμως, δεδομένου του μεγέθους των αρχικών δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, δεν υπήρχε εναλλακτική» εκτίμησε.

Β. Σόιμπλε
«Πάντα λέγαμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν αξιόπιστα τα προβλήματά τους, στην περίπτωση της Ελλάδας την οικονομική τσαπατσουλιά και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης και λειτουργεί» υποστήριξε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Υποστήριξε δε πως το περσινό έλλειμμα ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, ενώ μειώνεται η ανεργία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com