Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τη Δευτέρα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΕΥΑΘ

Με τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα ρυθμίζεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, εισέρχεται στην τελική της ευθεία η αποκρατικοποίηση της εισηγμένης, «ΕΥΑΘ Α.Ε.», η οποία είναι η πρώτη ανάλογη δημόσια επιχείρηση, που θα προχωρήσει σε πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της, παραχωρώντας και το μάνατζμεντ.




Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ελέγχει και θα ρυθμίζει την τιμή του νερού για τα ιδιωτικά μονοπώλια, που θα προκύψουν από τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του νερού της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων αναδιοργανώνεται και θα είναι αρμόδια για το στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος, στο πλαίσιο της εφαρμογής και εξειδίκευσης των γενικών κανόνων και αρχών χρήσης.

Κύριο ρόλο θα έχουν τα τμήματα Κοστολόγησης και Τιμολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος και Παρακολούθησης, Αξιολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος και Σύναψης, ελέγχοντας τις διαδικασίες, τη μέθοδο και τα επίπεδα ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις. Επίσης, θα ορίζουν τους γενικούς κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος ανάλογα με τη χρήση του καθώς και τη σχετική πολιτική προστίμων, με στόχο να εξασφαλίζεται η παροχή αξιόπιστης από πλευράς ποιότητας και ποσότητας και οικονομικά προσιτής παροχής νερού στους καταναλωτές, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Η γραμματεία θα είναι επιφορτισμένη «σε περίπτωση σύναψης νέων συμβάσεων ή τροποποίησης των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών», να επεξεργάζεται τους όρους της σύμβασης, να συμμετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις, να παρακολουθεί και να εποπτεύει την εφαρμογή της σύμβασης μετά την έγκριση της σύμβασης και να επιβάλλει κυρώσεις.

Επιπλέον, θα εποπτεύει τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια του κάθε παρόχου των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα εξετάζει καταγγελίες, αναφορές και προσφυγές και θα εισηγείται στον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων ενδεχόμενη λήψη μέτρων.

Ξεκινά η πρώτη φάση του διαγωνισμού
Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ λήγει σε πρώτη φάση μεθαύριο, έχοντας πάρει ολιγοήμερη παράταση σε συνέχεια αιτημάτων επενδυτών για να προετοιμάσουν καλύτερα τις προτάσεις τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η ΕΥΑΘ είχε επιχειρηθεί να πωληθεί, χωρίς να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αλλά με μεγάλο αρχικό ενδιαφέρον εκ μέρους ιδιωτών επενδυτών. Ειδικότερα, το 2009 είχε προχωρήσει διαγωνισμός πώλησης για το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της και τότε είχαν ενδιαφερθεί τρεις κοινοπραξίες, ήτοι οι «Suez Environment (Γαλλία) - Ελλάκτωρ», «Veolia Environment (Γαλλία) - Marfin Investment Group - Ιόνιος ΑΤΕ» και «Aqualia (Γαλλία) - ΓΕΚ Τέρνα».

Η ΕΥΑΘ έχει παρουσία στο μετοχικό της κεφάλαιο ενός μεγάλου «παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης δικτύων ύδρευσης και περιβαλλοντικών έργων, της Suez Environment, η οποία διατηρεί μετοχικό ποσοστό 5,46%. Η ιδιοκτησία των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει στο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, «ΕΥΑΘ Παγίων»

ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ
Τα οικονομικά μεγέθη του 2012

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ, εμφάνισε στη χρήση του 2012 μείωση τζίρου κατά 2,05% και μετά τους φόρους κέρδη 13,67%. Έτσι, ο τζίρος της ανήλθε στο ποσό των 73.851 χιλ. ευρώ, έναντι 75.400 χιλ. ευρώ το 2011, σημειώνοντας συρρίκνωση κατά 1.549 χιλ. ευρώ ή ποσοστιαία κατά 2,05%. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 21.477 χιλ. ευρώ, έναντι των 26.008 χιλ. ευρώ το 2011 και τα μετά τους φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 17.780 χιλ., από 20.595 χιλ. ευρώ πρόπερσι.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com