Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν φάρμακα σε 50.000 ανθρώπους

Ανάσα για 50.000 ανθρώπους που δεν μπορούν να καταβάλλουν την συμμετοχή τους αποτελεί το μέτρο της παροχής φαρμάκων που μελετά το υπουργείο Υγείας, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, μετά την άρνηση των φαρμακοποιών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.




Η αρχική πρόταση του υπουργείου Υγείας προέβλεπε τα εξής:

Ο σχεδιασμός αφορά αυστηρά 50.000 ανθρώπους, δηλαδή κατά μέσο όρο 5 ανθρώπους ανά φαρμακείο, ασφαλισμένους (όχι ανασφάλιστους). Οι ΑΜΚΑ των ανθρώπων αυτών θα δοθούν στον ΠΦΣ, ώστε να ελέγχεται το ενδεχόμενο 'σιωπηρής' αύξησης του αριθμού αυτού.
Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι μηδενικού εισοδήματος και χωρίς περιουσιακή κατάσταση (καταστηματάρχης που έκλεισε το κατάστημα του και παραμένει άνεργος χωρίς άλλο εισόδημα).
Το πρόγραμμα υλοποιείται για έξι μήνες και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Οι φαρμακοποιοί κλήθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενοι να μην εισπράττουν το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου.
Προτάθηκε ανάλογη ρύθμιση από την ΗΔΙΚΑ, ώστε όταν πληκτρολογείται ένας εκ των 50.000 αυτών ΑΜΚΑ να εμφανίζεται μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου και ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει στο φαρμακείο την χονδρική τιμή του φαρμάκου (τιμή αγοράς).
Η συμμετοχή κάθε φαρμακοποιού στο πρόγραμμα θα ήταν εθελοντική και δεν θα εκδιδόταν εκ μέρους του υπουργείου Υγείας καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς.
Δεν θα υπήρχε φορολογική επίπτωση για τους συμμετέχοντες φαρμακοποιούς.

Αρνητικοί οι φαρμακοποιοί
Η απάντηση των φαρμακοποιών ήταν αρνητική, φοβούμενοι μήπως αργότερα διαπιστωθεί η ανάγκη αύξησης του αριθμού των 50.000 ΑΜΚΑ.

Μετά από την άρνηση του κλάδου να συμμετέχει στο πρόγραμμα όπως αυτό παρουσιάσθηκε, το Υπουργείο αποφάσισε να παρέχει τα φάρμακα σ΄ αυτούς τους ίδιους 50.000 ασφαλισμένους, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Για την υλοποίηση δε του σχεδιασμού αυτού ετοιμάζει ήδη τρία τέτοια σημεία διάθεσης στην Αττική.

Προχώρησε μάλιστα σε συζητήσεις με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, από τους οποίους απέσπασε κατά τα λεγόμενα του κ. Σαλμά διαβεβαιώσεις για παροχή εκπτώσεων προς διευκόλυνση υλοποίησης του προγράμματος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com