Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Παγίδα» για το χαράτσι στήνει το υπουργείο Οικονομικών

Τους φορολογουμένους που δεν έχουν πληρώσει το «χαράτσι» για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους θα αναζητήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των αριθμών παροχής ρεύματος, που θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά για όλες τις κατοικίες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.




Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, τα στοιχεία που έλαβε το υπουργείο από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, σε ποσοστό 40% δεν αφορούσαν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους. Αυτό συνέβη γιατί πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα ενοικιαστών ή σε ονόματα προσώπων που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Ετσι βεβαιώθηκαν οφειλές από ΕΕΤΗΔΕ σε φορολογούμενους που δεν ήταν οι πραγματικοί υπόχρεοι.

Προκειμένου, λοιπόν, να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι οφείλουν το ΕΕΤΗΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους να δηλώσουν στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων τους αριθμούς παροχής ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατό να διασταυρωθούν οι αριθμοί παροχής ρεύματος που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των περιπτώσεων του απλήρωτου ΕΕΤΗΔΕ με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις και να εντοπιστούν αυτοί που πραγματικά οφείλουν το Τέλος.

Επίσης, στη συνέντευξή του, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ακόμη ότι:

[1] Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα πληρώσει φέτος μικρότερο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι. Ο φορολογικός λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος φέτος για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς:

Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011. Δηλαδή, με βάση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και την φορολογική κλίμακα με τα 8 κλιμάκια.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012.

Ετσι οι φορολογούμενοι που το 2012 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή δεν είχαν εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, τόκους καταθέσεων, μερίσματα κ.λπ.), θα πληρώσουν φέτος μικρότερα ποσά φόρου. Αντίθετα ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους καθώς στο εκκαθαριστικό σημείωμα εκτός από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους θα περιλαμβάνεται και

η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1%-4%,
το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

[2] Στις τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι που εντός του 2012 εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις άνω των 250 ευρώ για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι τράπεζες θα εκδώσουν βεβαιώσεις τόκων έπειτα από αίτημα του πελάτη τους, αν και γίνεται προσπάθεια να δοθούν από τις τράπεζες τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν θα χρειαστεί να το ζητήσουν οι φορολογούμενοι από τις τράπεζες για να το υποβάλλουν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com