Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Φορολογικές δηλώσεις: Βεβαιώσεις συντάξεων από Internet και ΚΕΠ

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ θα έχουν φέτος και για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη βεβαίωση συντάξεων του 2012 για φορολογική χρήση από τις ηλεκτρονικές σελίδες του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.





Ταυτόχρονα, όμως, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν -είτε για έλλειψη πρόσβασης στο Internet είτε για αδυναμία χρήσης του- το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι "τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα εκδοθεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδί­κτυο δύνανται να εξυπηρετούνται -δηλαδή να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους εκτυπωμένες- από τα ΚΕΠ".

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας επισήμανε πως το γεγονός ότι εφέτος δεν απεστάλησαν ταχυδρομικά οι βεβαιώσεις από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης οδήγησε σε εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης διοικητικού κόστους. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοινώνει ότι εφέτος είναι η τελευταία χρονιά που απαιτείται έκδοση βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση, αφού από το 2014 τα σχετικά στοιχεία θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ που μετρά και πολλούς ασφαλισμένους το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς δεν έχει υποδομή για ηλεκτρονική διάθεση των βεβαιώσεων. Τέλος, αναμένονται και τα αποτελέσματα των επαφών που έχει το υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να ξεκαθαρίσει εάν οι βεβαιώσεις για του τόκους θα μπορέσουν να δοθούν με άλλο τρόπο από τις τράπεζες, χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να σχηματίσουν ουρές στα υποκαταστήματα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com