Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στο στόχαστρο της εφορίας όσοι έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τώρα και οι φορολογούμενοι που απέστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ την περίοδο 2009 - 2011 με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα όσοι «φυγάδευσαν» καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία.




Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υποθέσεις φορολογουμένων που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα 50.000 ευρώ και άνω. Μέχρι σήμερα ο φορολογικός έλεγχος επικεντρωνόταν στους φορολογουμένους που τη συγκεκριμένη περίοδο διακίνησαν στο εξωτερικό κεφάλαια που υπερέβαιναν αθροιστικά τις 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Ωστόσο, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανάλυσης κινδύνου και οι διασταυρώσεις εισοδημάτων έδειξαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε φορολογουμένους που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό μικρότερα των 100.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κατεβάσει το όριο στις 50.000 ευρώ.

Στο κέντρο ελέγχου
Το έλεγχο των φορολογούμενων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 50.000 ευρώ αναλαμβάνει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των φύλλων ελέγχου, των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και των λοιπών καταλογιστικών πράξεων, καθώς και των τυχόν συμπληρωματικών φύλλων ή πράξεων καθώς και για την περαιτέρω διαδικασία επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών και βεβαίωσης των καταλογιζόμενων διαφορών φόρων, πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων, τελών, εισφορών και προστίμων. Σημειώνεται ότι όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις και τα κεφάλαια που διακίνησαν στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων έως 45%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com