Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Απόθεμα 6 με 7 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση

Ασφαλές κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ θα περισσέψει από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.





Την εκτίμηση έκανε από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική δήλωσε «η Ελλάδα έχει το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση (με 27,5 δισ. ευρώ περίπου ή και ακόμα λιγότερα, 25 δισ. ευρώ) και την εξυγίανση. Είναι σημαντικό μαξιλάρι. Πρέπει να είμαστε και έτοιμοι για το χειρότερο. Είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που έχουν μπει στο χρέος και πρέπει να είμαστε φειδωλοί».

Ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης λέγοντας «χαρακτηριστικά «οι τράπεζες έχουν περάσει τον Ρουβίκωνα. Μέσα στις επόμενες ημέρες τέσσερις τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο και θα τα καταφέρουν και οι μικρές. Δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στο μέτρο της εξυγίανσης». Πρόσθεσε δε, πως από συνέργειες και σχέδια αναδιάρθρωσης που θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου -ειδικά η Πειραιώς, όπως είπε, θα έχει οφέλη από συνέργειες ύψους 3 δισ. ευρώ- στα οποία οι Τράπεζες θα κληθούν να απαγκιστρωθούν από ξενοδοχεία, ακίνητα και ενδεχομένως περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στο εξωτερικό, τα μαξιλάρια συνολικά φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ».

Ανάπτυξη
Πρόβλεψε ακόμα ότι «στο βαθμό που η σημερινή εικόνα συνεχιστεί, η ανάπτυξη θα έρθει από του χρόνου: μέσα στο 2014 θα έχουμε τρίμηνα με θετική εξέλιξη» και πρόσθεσε μετριοπαθώς «θα είναι η απαρχή μιας άλλης περιόδου. Δεν θα είναι ρόδινα τα πράγματα. Ας είμαστε αισιόδοξοι».

Αναφορικά τέλος με το ασφαλιστικό επανέλαβε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης ειδικά σε μια χώρα με οξύ δημογραφικό πρόβλημα να είναι άνω του 50% και τόνισε την ανάγκη η ιδιωτική ασφάλιση να γίνεται κατά κλάδο, αλλά, όμως παράλληλα με την υποχρέωση του κράτους να δώσει φορολογικά κίνητρα. Ακόμα σημείωσε την ανάγκη να αυξηθεί η αποταμίευση που χαιρέτισε την εισροή καταθέσεων «από τον Ιούνιο και μετά».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com