Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Εξοφλείστε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες

Υπό αυστηρή επιτήρηση έχει θέσει η τρόικα τον ΕΟΠΥΥ και τα ελλείμματά του, ενώ έχει δώσει προθεσμία λίγων ημερών στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.





Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εξετάζει επανακοστολόγηση -προς τα κάτω- των ακριβών εξετάσεων αλλά και αλλαγές στον κανονισμό παροχής υπηρεσιών. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η φαρμακευτική δαπάνη καθώς εμφανίζει σημαντική υπέρβαση το α΄ εξάμηνο του έτους που αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (clawback).

Χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν «τελεσίγραφο» σε ό,τι αφορά τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥ -η οποία εκτιμάται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα παλαιά χρέη των Ταμείων ύψους άνω του 1 δισ.- χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως μείζον θέμα. Ζήτησαν να βρεθεί διαχειριστική λύση εντός των ημερών υπογραμμίζοντας ότι οι δαπάνες για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις παρουσιάζουν απόκλιση και θα πρέπει να «κοπούν». Όπως είπαν θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για να μην παραχθεί έλλειμμα το 2013, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος -μετά τη συνάντηση- παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν σημαντικά ακόμη θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων». Και πρόσθεσε: «Σε αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».

Πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν χθες ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ αφορά κυρίως τον κανονισμό παροχών του Οργανισμού, την επανακοστολόγηση των ακριβών εξετάσεων καθώς και την τιμολόγηση ορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων για τις οποίες σήμερα ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς. Ενδεικτική η περίπτωση εξέτασης που κοστολογείται με ποσοστό επί της τιμής που έχει στο εξωτερικό! Το ποιος καθορίζει το ποσοστό αυτό και το ποιος ενημερώνει για την «τρέχουσα» τιμή στο εξωτερικό, παραμένει αδιευκρίνιστο.

Κερδοσκοπία
Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να «χτυπήσει» την κερδοσκοπία και την προκλητή ζήτηση εξετάσεων.

Για την φαρμακευτική δαπάνη, η τρόικα αναμένει την είσπραξη του λεγόμενου clawback (πρόκειται για το ποσό υπέρβασης από το ποσό που έχει κλειδώσει για τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ) από τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς διαπίστωσε απόκλιση από τον στόχο. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων για το φάρμακο, ενώ στη συνάντηση δεν ετέθη θέμα κατάργησης νοσοκομείων. Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, «οι συνομιλητές μας διαπίστωσαν ουσιαστική και σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς της υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, στις προμήθειες».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com